Online APERO CCIFP: Czas na deser! Wraz z Szefem kuchni La Brasserie Moderne Maciejem Majewskim szykujemy tartę truskawkową z francuskim crème pâtissière.
Język :
polski
Cena : Wydarzenie bezpłatne dla przedstawicieli firm stowarzyszonych.
Link do udziału w webinarze wraz ze szczegółowym wykonaniem przepisu zostanie Państwu przesłany po potwierdzeniu rejestracji.
PasséL'événement est terminé.
Serdecznie zapraszamy na drugą odsłonę wspólnego pieczenia z Maciejem Majewskim, Szefem kuchni La Brasserie Moderne. Tym razem przygotujemy letnią tartę truskawkową z rozpływającym się w ustach francuskimcrème pâtissière . Będzie to okazja nie tylko do stworzenia pysznego deseru, ale też wysłuchania opowieści o tajnikach kuchni francuskiej i technikach stosowanych w gastronomii najwyższej klasy, lub zadania własnych pytań na temat cukierniczych tradycji Francji.
Aby przygotować tartę truskawkową z francuskim crème pâtissière, uczestnicy spotkania będą potrzebować następujących składników:
Ciasto kruche: składniki na tartę o średnicy 20 cm
- Miękkie masło – 125 g
- Cukier puder – 60g
- Mąka pszenna – 120g
- Mączka migdałowa (zmielone migdały) – 75 g
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Żółtko – 1 szt
- Tymianek cytrynowy – 3 gałązki
Crème pâtissière: składniki
- Mleko – 200 ml
- Cukier kryształ – 40 g
- Żółtka – 2 szt
- Mąka kukurydziana – 14 g
- Laska wanilii – 1 szt
Marynowane truskawki: składniki
- Truskawki krojone na pół – 250g
- Białe wino – 70 ml
- Miód – 1 łyżka
- Bazylia liście – 1/3 doniczki
Uwaga: Przepis na wykonanie potrawy zostanie Państwu przekazany po rejestracji na wydarzenie, w dniu spotkania.
Maciej Majewski, Szef Kuchni La Brasserie Moderne
Tak mówi o sobie: „Gotowanie to całe moje życie. Nie traktuję gotowania jak pracy, ale jak spełnienie moich marzeń”.
Doświadczenie zdobywał pracując przez kilkanaście lat w sieci hotelowej Accor, jak również odbywając staże i praktyki w hotelach i restauracjach we Francji. W 2014 roku został szefem kuchni restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko-francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Jego autorskie menu prezentuje karta w restauracji La Brasserie Moderne. W 2019 roku Maciej otrzymał tytuł Szefa Roku w konkursie organizowanym przez Poland 100 Best Restaurants, a La Brasserie Moderne została nagrodzona Grand Award 3 widelce plus.
Partner spotkania
Online APERO CCIFP: Czas na deser! Wraz z Szefem kuchni La Brasserie Moderne Maciejem Majewskim szykujemy tartę truskawkową z francuskim crème pâtissière.
L'événement est terminé.