Online APERO CCIFP: Czas na deser! Wraz z Szefem kuchni La Brasserie Moderne Maciejem Majewskim szykujemy tartę truskawkową z francuskim crème pâtissière.

Język : polski

Cena :
Wydarzenie bezpłatne dla przedstawicieli firm stowarzyszonych.
Link do udziału w webinarze wraz ze szczegółowym wykonaniem przepisu zostanie Państwu przesłany po potwierdzeniu rejestracji.

L'événement est terminé. *prosimy pamiętać, że zapisanie wydarzenia w kalendarzu nie jest równoznaczne z rejestracją na wydarzenie. Zgłoszenie udziału należy przesłać za pomocą formularza rejestracyjnego.

 

Serdecznie zapraszamy na drugą odsłonę wspólnego pieczenia z Maciejem Majewskim, Szefem kuchni La Brasserie Moderne. Tym razem przygotujemy letnią tartę truskawkową z rozpływającym się w ustach francuskimcrème pâtissière . Będzie to okazja nie tylko do stworzenia pysznego deseru, ale też wysłuchania opowieści o tajnikach kuchni francuskiej i technikach stosowanych w gastronomii najwyższej klasy, lub zadania własnych pytań na temat cukierniczych tradycji Francji.

 

Aby przygotować tartę truskawkową z francuskim crème pâtissière, uczestnicy spotkania będą potrzebować następujących składników:

Ciasto kruche: składniki na tartę o średnicy 20 cm

  • Miękkie masło – 125 g
  • Cukier puder – 60g
  • Mąka pszenna – 120g
  • Mączka migdałowa (zmielone migdały) – 75 g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Żółtko – 1 szt
  • Tymianek cytrynowy – 3 gałązki

Crème pâtissière: składniki

  • Mleko – 200 ml
  • Cukier kryształ –  40 g
  • Żółtka – 2 szt
  • Mąka kukurydziana – 14 g
  • Laska wanilii – 1 szt

Marynowane truskawki:  składniki

  • Truskawki krojone na pół – 250g
  • Białe wino – 70 ml
  • Miód – 1 łyżka
  • Bazylia liście – 1/3 doniczki

 

Uwaga: Przepis na wykonanie potrawy zostanie Państwu przekazany po rejestracji na wydarzenie, w dniu spotkania.

 

Maciej Majewski, Szef Kuchni La Brasserie Moderne

Tak mówi o sobie: „Gotowanie to całe moje życie. Nie traktuję gotowania jak pracy, ale jak spełnienie moich marzeń”.

Doświadczenie zdobywał pracując przez kilkanaście lat w sieci hotelowej Accor, jak również odbywając staże i praktyki w hotelach i restauracjach we Francji. W 2014 roku został szefem kuchni restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko-francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Jego autorskie menu prezentuje karta w restauracji La Brasserie Moderne. W 2019 roku Maciej otrzymał tytuł Szefa Roku w konkursie organizowanym przez Poland 100 Best Restaurants, a La Brasserie Moderne została nagrodzona Grand Award 3 widelce plus.

Partner spotkania

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin

Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!