Szkolenie: Wina z Francji
Cena : 450 PLN (firmy członkowskie CCIFP) oraz 650 PLN (firmy nieczłonkowskie)
PasséL'événement est terminé.
>
13 stycznia 2004 (wtorek) w godz. 17.30 - 21.30
• Regiony winiarskie we Francji
• Różne kategorie win (wina stołowe, Vins de Pays, wina jednoszczepowe, AOC)
• Szczepy białe i czarne
• Zasady prowadzenia degustacji
• Prezentacja regionów winiarskich i degustacja:
1. Alzacja
2. Beaujolais
3. Burgundia
4. Bordeaux
Harmonia win i potraw
15 stycznia 2004 (czwartek) w godz. 17.30 - 21.30
• Wyjaśnienie pojęcia „terroir”
• Różne typy winifikacji
• Podawanie wina, korek, temperatury, kieliszki
• Prezentacja regionów winiarskich i degustacja:
1. Szampania
2. Dolina Loary
3. Dolina Rodanu
4. Langwedocja i Roussillon
Harmonia win i potraw
Ogólne zasady : Część teoretyczna
Prezentacja regionów winiarskich
Degustacja 8 win podczas każdej sesji
Prelegent:
Firma Sopexa, specjalizuj?ca się w dziedzinie marketingu i reklamy produktów spożywczych, pełni funkcję doradcy państwowego w zakresie promocji francuskich produktów rolnych i spożywczych. Ponadto opracowuje i organizuje na rzecz swoich klientów, przedsiębiorstw i grup z branży rolno-spożywczej, kampanie reklamowe promuj?ce produkty i marki „made in France” na wszystkich rynkach. W tym celu Sopexa opiera działalność o zintegrowan? sieć we Francji i 33 krajach zagranicznych, stanowi?cych 90% rynków eksportowych.
Sławomir Chrzczonowicz - winami zajmuje się od dziesięciu lat. Pisze artykuły do gazet i czasopism. Obecnie współpracuje stale z miesięcznikami KUCHNIA, PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY I ŚWIAT WIN oraz z Dziennikiem Łódzkim. Jest współautorem ksi?żki "Jak kupować wino" - wyd. Wiedza i Życie i współautorem serialu TVP "Niewinne Wino". Jest członkiem jury konkursów winiarskich w Polsce i Francji. Od września 2003 r. prowadzi zajęcia w klasie ze specjalności? kelner-sommelier w Policealnym Studium Hotelarsko-Gastronomicznym w Warszawie. Prowadzi szkolenia z zakresu win dla handlowców, kelnerów i sommelierów. Współpracuje z firm? Sopexa.
Uczestnictwo:
1. Koszt uczestnictwa wynosi 450 PLN (firmy członkowskie CCIFP) oraz 650 PLN (firmy nieczłonkowskie). Możliwe formy płatności: gotówka, karta bankowa, przelew bankowy na konto : Francuska Izba Przemysłowo–Handlowa w Polsce, BISE SA III o/W–Wa n ?32 1370 1037 0000 1706 4017 2002 (z dopiskiem: wino)
2. W przypadku rezygnacji z udziału należy przesłać faks najpóźniej na 1 dzień przed szkoleniem
Potwierdzenie uczestnictwa i przesłanie zgłoszenia traktujemy jako zobowi?zanie do zapłaty.
Mapa dojazdu
Szkolenie: Wina z Francji
L'événement est terminé.