Podsumowanie wydarzeń

Mistrzowska kolacja na Gali CCIFP 2017 - zdjęcia

<p style="text-align: justify;">W piątek 3 lutego ponad 500 gości bawiło się na dorocznej Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej. Wyśmienitą kolację przygotowali trzej mistrzowie kuchni: Pierre Gagnaire, jeden z najlepszych kucharzy świata (3 gwiazdki Michelin), Andrea Camastra, szef kuchni restauracji <em>Senses</em> (1 gwiazdka Michelin), Maciej Majewski, szef kuchni restauracji <em>La Brasserie Moderne. </em>Partnerem diamentowym wieczoru była firma Auchan Retail Polska.</p>

>

Podobnie jak w ubiegłych latach Gala CCIFP zgromadziła ponad 500 osób ze świata polsko-francuskiego biznesu, polityki, kultury oraz mediów. Tegoroczna uroczystość była nie tylko doskonał? okazj? do nawi?zania wartościowych kontaktów, ale przede wszystkim przyniosła niezapomniane doznania smakowe. Wyj?tkowe menu, ł?cz?ce w sobie polsk? i francusk? tradycję kulinarn?, zostało stworzone przez trzech znakomitych szefów kuchni: Pierre’a Gagnaire’a, Andreę Camastrę oraz Macieja Majewskiego. Partnerem diamentowym Gali CCIFP była Auchan Retail Polska, a partnerem złotym firma Michelin Polska, wydawca słynnych przewodników kulinarnych, które przyznaj? gwiazdki najlepszym restauracjom na świecie.

Galę 2017 otworzył, zgodnie z tradycj?, Prezes Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej, Maciej Witucki, który korzystaj?c z okazji podziękował zgromadzonym gościom za wspólne działania na rzecz umacniania polsko-francuskiego partnerstwa. Zaznaczył przy tym, że jest to jego ostatnia Gala w roli Prezesa Izby. W kwietniu bowiem wygasa jego mandat, a Rada wybierze nowy skład Zarz?du CCIFP.

W kolejnej części wieczoru odbyła się rozmowa z trzema szefami kuchni, których zaprosiła na scenę Monika Constant, Dyrektor Generalna Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej. Szefowie opowiadali o swoich największych inspiracjach, a także o tym, co przygotowali na ten wyj?tkowy wieczór Gali. Ide?, która przyświecała wszystkim trzem mistrzom było umiejętne, oryginalne i smaczne poł?czenie dwóch tradycji - polskiej i francuskiej kuchni.

Tuż po rozmowie podano wyśmienit? kolację. Pomiędzy kolejnymi serwowanymi daniami odbywały się krótkie pokazy artystyczne. Całość wieczoru uwieńczona została zabaw? taneczn? przy największych francuskich przebojach.

MENU GALI 2017 "Les Grands Chefs - Mistrzowie Kuchni"

♦♦♦

PRZYSTAWKI

Consommé porowo-ziemniaczane, krab królewski,

wędzony policzek wieprzowy, gnocchi

WYBRANE WINA

Pouilly Fuisse  ? Les belles Dames  ?, 2015, Domaine Pascal Renaud, Bourgogne, France

Lekko wędzony tatar z alpejskiej wołowiny sezonowanej 28 dni,

kuleczki z foie gras zmrożone ciekłym azotem, płatki sosu winegret

WYBRANE WINA

Montagne Saint-Emilion Tour Labatut, 2012, Bordeaux, France

ANTRAKT

Gazpacho z buraków, espuma z koziego sera, sorbet żurawinowy

WYBRANE WINA

Gamay Fizz rosé, Méthode ancestrale, Mommessin, Beaujolais, France

DANIE GŁÓWNE

Brandade i lekko solony filet z dorsza,

sałatka z chrupi?cej kapusty z ziarnami gorczycy

WYBRANE WINA

Saint-Aubin 1er Cru „Les Champlots”, 2014,

Vieilles Vignes du Domaine Bouton, Bourgogne, France

DESER

Tarta jabłkowa w nowej odsłonie…

WYBRANE WINA

Blanche de Normandy, Calvados Christian Drouin’s

♦♦♦

Pierre Gagnaire to jeden z najwybitniejszych szefów kuchni globu, maj?cy pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadaj? w sumie 13 gwiazdek Michelin. W 2015 roku został wybrany przez magazyn Le Chef najlepszym szefem kuchni na świecie, na podstawie głosów oddanych przez kucharzy posiadaj?cych 2 lub 3 gwiazdki Michelin. Na Gali CCIFP mistrz Gagnaire zaserwował gościom brandadę oraz lekko solony filet z dorsza wraz z sałatk? z kapusty z ziarnami gorczycy na delikatnym dyniowym kremie.

Andrea Camastra jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Senses znajduj?cej się na liście The Diners Club ? 50 Best Discovery Series oraz oznaczonej 1 gwiazdk? Michelin w 2016, jako jedna z dwóch restauracji w Polsce. Dla gości Gali przygotował porowo-ziemniaczane consommé z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi, a także gazpacho z buraków, espumę z koziego sera i żurawinowy sorbet.

Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, któr? tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko - francuska w wydaniu modern, bazuj?ca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Daniem przyrz?dzonym przez Macieja Majewskiego na Gali był tatar z alpejskiej wołowiny, kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret. Wraz z Andre? Camastr? przygotował również deser – tartę jabłkow? w zupełnie nowej odsłonie.

Dziękujemy wszystkim gościom i partnerom wieczoru.

Partner diamentowy:

Partner złoty:

Partner specjalny:

Partnerzy:

Partnerzy medialni:

[nggallery id=96]

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin