Aktualności firm stowarzyszonych

Kolejny sukces polskich restauracji – Czerwony Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2016”

<p style="text-align: justify;" align="justify"><span style="font-family: Arial, serif;"><span><strong>Gwiazdkę Michelin zdobyła warszawska restauracja Senses. Jest to druga polska restauracja nagrodzona tym prestiżowym wyróżnieniem. Dziś ukazał się Czerwony Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2016”. W Polsce do tej pory Gwiazdkę Michelin posiadała od 2013 roku jedynie restauracja Atelier Amaro, która w tym roku utrzymała wyróżnienie. W tegorocznej edycji znalazła się rekordowa liczba polskich restauracji.</strong></span></span></p>

>

Inspektorzy Michelin docenili restaurację Senses za poł?czenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Określili jej kuchnię jako innowacyjn?, eleganck? i nowoczesn?. Sukces lokalu Senses był tym bardziej nieoczekiwany, że nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodz?cej Gwiazdki, które oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach.  

Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 52 restauracje z Polski – 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa (pełna lista w zał?czniku). Listy lokali z poszczególnych miast nie tylko się powiększyły – w ubiegłym roku opisano w sumie 45 restauracji – ale również przeszły duże zmiany. Wynika to z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikuj? swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępuj? je inne. W najnowszej edycji inspektorzy Michelin opisali aż 13 nowych restauracji z Polski. W stolicy z przewodnika wypadły 3 lokale, ale doł?czyło 7 nowych, natomiast w Krakowie z zestawienia zniknęły 3 restauracje, które zostały zast?pione 6 nowymi.  

Dodatkowo krakowska restauracja Zazie, która w tym roku doł?czyła do przewodnika Michelin, otrzymała od razu symbol Bib Gourmand oznaczaj?cy korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach takim wyróżnieniem mogły pochwalić się jedynie lokale z Warszawy – Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, które utrzymały swoje noty.  

Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniuj? i przygotowuj? rekomendacje. Wizyty inspektorów s? zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższ? wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoj? tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane s? kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podj?ć jeden inspektor.  

W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane s? następuj?ce symbole:

  • Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
  • Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
  • Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny  

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobr? restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyj?tkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodz?ca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodz?cej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.  

Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje w sumie 3  660 restauracji i hoteli z 44 największych miast w 20 krajach Europy.  

Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcj? opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (czerwone) i turystyczne (zielone). Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia s? sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzaj? poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.  

W zał?czeniu:

  1. Lista polskich restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin “Main Cities of Europe 2016”
  2. Okładka Czerwonego Przewodnika Michelin “Main Cities of Europe 2016”
  3. Słowniczek czytelnika Czerwonych Przewodników Michelin  

Dodatkowych informacji udzielaj?:

Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska
tel.: 691 117  472
e-mail: ewa.konopka(@)pl.michelin.com  

Aleksandra Majchrzak, Weber Shandwick
tel.: 691  745  293
e-mail: aleksandra.majchrzak(@)webershandwick.pl  

Michał Pełczyński, Weber Shandwick
tel.: 691  745 292
e-mail: michal.pelczynski(@)webershandwick.pl          

  

Do pobrania

Download Slowniczek-czytelnika-Czerwonych-Przewodnikow-Michelin.doc  (DOC • 403 KB) Download Main-Cities-of-Europe-2016_lista-polskich-restauracji.docx  (DOCX • 126 KB)
Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin