Komitet Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)

KOMITET CSR - Niemarnowanie żywności w praktyce. Warsztaty ZERO WASTE

Muzeum Polskiej Wódki
plac Konesera 1
03-736
Warszawa
Polska

Język : polski

Zapisy zbierane są do :
Czwartek 9 Grudzień 2021 - 17H00

Cena :
Bezpłatne dla firm stowarzyszonych

ZALOGUJ SIĘ Rejestracja na wydarzenie wymaga zalogowania się do indywidualnego konta użytkownika. Zaloguj się lub stwórz konto klikając TUTAJ *prosimy pamiętać, że zapisanie wydarzenia w kalendarzu nie jest równoznaczne z rejestracją na wydarzenie. Zgłoszenie udziału należy przesłać za pomocą formularza rejestracyjnego.

Zapraszamy na Komitet CSR, który poświęcony będzie tematowi niemarnowania żywności i połączony z praktycznymi warsztatami barmańskimi zero waste.

 

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa marnowanie żywności odpowiada za 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych wytwarzanych przez człowieka. Jest to nie tylko problem konsumentów, którzy nieracjonalnie podchodzą do zakupów, ale również biznesu i to nie tylko branży spożywczej. Nieefektywne łańcuchy dostaw, niedopasowana technologia, ale przede wszystkim brak wiedzy i odpowiednich procesów przyczyniają się do zwiększania skali tego zjawiska. 

Na najbliższym komitecie CSR eksperci z Too Good to Go opowiedzą o tym czym jest marnowanie żywności, jakie są jego przyczyny, ale również co możemy zrobić, by jako biznes zapobiegać temu problemowi. 

W drugiej części swoimi dobrymi praktykami podzielą się z Państwem reprezentanci firmy Wyborowa Pernod Ricard, którzy opowiedzą o ich podejściu do tematu nie marnowania żywności w ramach  programu „The Bar World of Tomorrow”, który ma na celu rozpowszechnienie odpowiedzialnych praktyk zarządzania barem oraz zrównoważone gospodarowanie  składnikami w ramach kanału HORECA.  

Swoje dosiadczenia w tym obszarze przedstawi również AUCHAN, dla którego walka z marnowaniem żywności jest jednym z priorytetów w swojej działalności.

Na zakończenie zaprosimy uczestników do wspólnego warsztatu koktajli zero waste, który poprowadzi Maciek Starosolski - ekspert zrównoważonych praktyk za barem.

 

Partnerzy

Mapa dojazdu

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!