Komitet Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
KOMITET CSR - Niemarnowanie żywności w praktyce. Warsztaty ZERO WASTE
Zapraszamy na Komitet CSR, który poświęcony będzie tematowi niemarnowania żywności i połączony z praktycznymi warsztatami barmańskimi zero waste.
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa marnowanie żywności odpowiada za 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych wytwarzanych przez człowieka. Jest to nie tylko problem konsumentów, którzy nieracjonalnie podchodzą do zakupów, ale również biznesu i to nie tylko branży spożywczej. Nieefektywne łańcuchy dostaw, niedopasowana technologia, ale przede wszystkim brak wiedzy i odpowiednich procesów przyczyniają się do zwiększania skali tego zjawiska.
Na najbliższym komitecie CSR eksperci z Too Good to Go opowiedzą o tym czym jest marnowanie żywności, jakie są jego przyczyny, ale również co możemy zrobić, by jako biznes zapobiegać temu problemowi.
W drugiej części swoimi dobrymi praktykami podzielą się z Państwem reprezentanci firmy Wyborowa Pernod Ricard, którzy opowiedzą o ich podejściu do tematu nie marnowania żywności w ramach programu „The Bar World of Tomorrow”, który ma na celu rozpowszechnienie odpowiedzialnych praktyk zarządzania barem oraz zrównoważone gospodarowanie składnikami w ramach kanału HORECA.
Swoje dosiadczenia w tym obszarze przedstawi również AUCHAN, dla którego walka z marnowaniem żywności jest jednym z priorytetów w swojej działalności.
Na zakończenie zaprosimy uczestników do wspólnego warsztatu koktajli zero waste, który poprowadzi Maciek Starosolski - ekspert zrównoważonych praktyk za barem.
Procedury bezpieczeństwa:
W spotkaniu udział mogą wziąć tylko osoby, które posiadają zaświadczenie o zaszczepieniu przeciwko COVID19 pełną dawką lub okażą negatywny wynik testu na COVID19, wykonany nie później niż 48 godzin przed spotkaniem.
Partnerzy
Mapa dojazdu
KOMITET CSR - Niemarnowanie żywności w praktyce. Warsztaty ZERO WASTE
L'événement est terminé.