Analizy i badania

Zaskakujący spadek światowych cen żywności

<p style="text-align: justify;">Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w lipcu do 168,8 pkt. wobec 175,3 pkt. w czerwcu (-3,7% m/m) i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia 2018 r. Zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen wszystkich jego 5 składowych: produktów mlecznych (-6,6% m/m), cukru (-6,0% m/m), zbóż (-3,6% m/m), oleju roślinnego (-2,9% m/m) oraz mięsa (-1,9% m/m).</p>

>

W strukturze indeksu zaskoczenie stanowi spadek składowej dla cen zbóż. Wskazuje to, że w danych nie znalazł jeszcze odzwierciedlenia obserwowany w ostatnich tygodniach silny wzrost światowych cen zbóż, zwi?zany z obawami o wielkość ich tegorocznej produkcji ze względu na suszę (por. AGROpuls z 27.07.2018). W efekcie w sierpniu dojdzie najprawdopodobniej do nieznacznej korekty indeksu cen żywności FAO w górę, z uwagi na wspomniane wyżej wyższe ceny zbóż. Wzrost indeksu będzie jednak ograniczany przez oczekiwan? przez nas kontynuację spadku cen produktów mlecznych oraz cukru.

***

Credit Agricole Bank Polska S.A. pl.  Orl?t Lwowskich 1, 53-605 Wrocław  www.credit-agricole.pl

Niniejszy materiał został sporz?dzony na podstawie najlepszej wiedzy autorów, z wykorzystaniem informacji pochodz?cych ze sprawdzonych źródeł. Nie może on być wykorzystywany jako rekomendacja do zawierania transakcji. Stawki zawarte w materiale maj? charakter informacyjny. Credit Agricole Bank Polska S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy i opinii.

Jakub BOROWSKI Główny Ekonomista Chief Economist ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 40 e-mail:  jakub.borowski(@)credit-agricole.pl

Jean-Baptiste GIRAUD Dyrektor Pionu Dużych Klientów Korporacyjnych Head of Large Corporate Client Division ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 02 e-mail:jeanbaptiste.giraud(@)credit-agricole.pl

David JULLIARD Dyrektor Pionu Klientów Korporacyjnych Head of Mid Corporate Client Division ul.Żwirki i Wigury 18a, 02-092

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin