Aktualności firm stowarzyszonych

Eiffage Polska Budownictwo: hotel Radisson Blu na Antałówce w Zakopanem

Firma Eiffage Polska Budownictwo (EPB) zakończyła budowę czterogwiazdkowego hotelu Radisson Blu Hotel & Residences Zakopane.

Nowy hotel znajduje się zaledwie 2,6 km od wyciągu narciarskiego na Kasprowy Wierch. Kompleks składa się z części hotelowej o powierzchni 14 072 m2 oraz apartamentowej, która liczy 7 350 m2 powierzchni całkowitej.

Do dyspozycji gości oddano już część hotelową: 158 pokoi, siedem sal konferencyjnych oraz trzy bary i dwie restauracje. Hotelowe centrum Wellness & Spa wyposażone zostało w siłownię, 20-metrowy basen, jacuzzi, saunę i orientalną łaźnię błotną typu rasul. Dodatkowo do dyspozycji gości jest zewnętrzne jacuzzi, które stanowi przedłużenie basenu. W hotelu, na poziomie -1, przygotowano 49 miejsc parkingowych, a kolejne 61 miejsc zlokalizowano na parkingu zewnętrznym.

Ostatnie prace wykończeniowe trwają w części apartamentowej, w której zaprojektowano 68 lokali mieszkalnych o powierzchni od 28 do 175 m2 oraz 59 miejsc parkingowych, rozmieszczonych na 2 poziomach podziemnych garaży. W celu wybudowania kondygnacji podziemnych, przed rozpoczęciem prac konstrukcyjnych wykonano około 60 000 m3 wykopów, które z uwagi na usytuowanie kompleksu na zboczu góry wymagały specjalistycznych i bardzo głębokich zabezpieczeń. Prace związane z budową podziemnych części kompleksu były bardzo utrudnione, ze względu na specyfikę podłoża: zwartą i trudną do odspojenia skałę łupkową (tzw. flisz podhalański).

Bryła obiektu wraz z detalami została wpisana w dominujący na tym obszarze tradycyjny styl zakopiański. Obiekt otrzymał drewnianą elewację, która została wykonana z belek z drewna modrzewiowego o wysokości 40 cm każda. Pozyskanie w naturze takiego budulca było niemożliwe, stąd belki to wysokiej jakości imitacja, składająca się ze sklejanych ze sobą pod prasą mniejszych elementów drewnianych, które po spojeniu zostały obrobione dla uzyskania właściwych wymiarów. Zarówno sam obiekt, jak i mury oporowe zostały też obłożone okładzinami z kamienia łupanego, którego obróbka była bardzo pracochłonna z uwagi na konieczność zachowania wspólnych płaszczyzn na elewacjach. Ponadto, wszystkie urządzenia techniczne na dachu zostały zakryte żaluzjami, tak aby ich widok nie zaburzał wizualnie tradycyjnej bryły dachu.

Obok tradycyjnych materiałów i rozwiązań nawiązujących do budownictwa zakopiańskiego obiekt został wyposażony również w nowoczesne elementy, jak fasady aluminiowe oraz drewniane i stalowe zadaszenia z pokryciem szklanym, a także szklane balustrady i przegrody.

Projekt w liczbach:

  • Adres inwestycji: Bulwary Słowackiego 1, Zakopane

  • Ilość kondygnacji nadziemnych: 5 – 7

  • Ilość kondygnacji podziemnych: 1 (część hotelowa); 2 (część apartamentowa)

  • Pokoje hotelowe: 158

  • Lokale mieszkalne (apartamenty o powierzchni od 28 do 175 m2): 68

  • Całkowita powierzchnia: 14 072 m2 (część hotelowa) + 7350 m2 (część apartamentowa

  • Generalny wykonawca: Eiffage Polska Budownictwo

  • Inwestor: Polonia Tatry Sp. z o.o.

***

Eiffage Polska Budownictwo (EPB) – należy do grupy Eiffage – jednej z największych grup budowlanych i operatorów koncesji w Europie. W Polsce działa od ponad 30 lat. Posiada szerokie doświadczenie w budowie wymagających, nowatorskich i trudnych technologicznie obiektów. Do najważniejszych spośród kilkuset realizacji EPB należą: POSNANIA – zdobywca certyfikatu BREEAM International New Construction, OVO we Wrocławiu, budynki biurowe Brema w Katowicach i Enterprise Park w Krakowie, obiekt produkcyjny dla Grupy Azoty w Tarnowie oraz konstrukcje młynów węglowych Elektrowni Jaworzno, osiedla mieszkaniowe: „Zajezdnia” i „Botanika” w Poznaniu, „Mennica Residence”, „Browary Warszawskie”, „Żoliborz Artystyczny” i „Studio Mokotów” w Warszawie.

Biuro prasowe Eiffage w Polsce:

Barbara Czerniawska
E: media.poland(@)eiffage.com
T: +48 604 16 16 06

Joanna Cendrowska
Rzecznik prasowy Eiffage w Polsce
E: joanna.cendrowska(@)eiffage.com
T.: +48 22 566 48 00

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin