Aktualności firm stowarzyszonych

Tłusty Czwartek – święto i tradycja związana z pączkami.

Zbliża się Tłusty Czwartek związany z końcem karnawału. To wyjątkowy dzień ????, który świętujemy jedząc pączki w pracy, w domy -  mamy ku temu wiele okazji.  Często kończy się na więcej niż jednym zjedzonym pączku.  W ramach projektu For Good. Movement nie chcemy skupiać się na kaloriach, ale na tym by jakość zjedzonych smakołyków była jak najwyższa.

Mamy swoje ulubione cukiernie, sklepy lub pączki smażymy w domu. Różnice miedzy nimi potrafią być ogromne i na to pragniemy zwrócić uwagę. Najprościej spojrzeć na skład i tak np.:

  1. Pączek domowy: mąka pszenna, mleko, jaja, masło, drożdże, białko jajka, marmolada różana, cukier, cukier puder, sok z pomarańczy, skórka z pomarańczy, sok z cytryny, sól.
  2. Pączek „ze sklepu”: ciasto 54% [mąka pszenna, mleko, pasteryzowana masa jajowa, mieszanka (serwatka w proszku (mleko, soja), emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, gluten pszenny, białko jaja kurzego w proszku, substancja spulchniająca: siarczan wapnia, węglan wapnia, mąka pszenna, barwnik: karoteny), enzymy (pszenica), aromat: wanilina; środek do przetwarzania mąki (l-cysteina); cukier, olej rzepakowy, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy; woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, barwnik: annato), drożdże, sól, aromat], nadzienie 16% (woda, cukier, skrobia modyfikowana, rafinowany tłuszcz palmowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, substancje zagęszczające: celuloza, karboksymetyloceluloza, karagen, guma ksantanowa; aromaty, barwnik: karmel amoniakalno-siarczynowy, dwutlenek tytanu; regulator kwasowości: kwas winowy; sól, substancja konserwująca: sorbinian potasu; substancja emulgująca: polisorbat 60), lukier 16% [woda (cukier, syrop glukozowy sproszkowany)], 11% tłuszcz wieprzowy, posypka 3% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa; aromat).

Czym krótszy skład, tym zdrowiej i zwykle mniej kalorycznie. Smacznego. ????

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!