Aktualności firm stowarzyszonych
Śniadanie online z BALAJCZA, czwartek 29 października 2020 r. godz. 8.00-9.00
"Francja od kuchni"
Kolejne „Śniadanie on-line” spędzimy w klimatach francuskich. Zapraszamy na spotkanie „Francja od kuchni”. Jest ono adresowane nie tylko do miłośników croissantów i brioszek. Spojrzenie na Francuzów poprzez ich upodobania kulinarne pomoże w lepszym zrozumieniu także ich specyficznej mentalności. Bo kuchnia we Francji nie jest jedynie sztuką gastronomii, to Art de vie – sztuka życia.
„Dobrego człowieka poznasz po tym, ile je” – mawiał największy smakosz Francji, król Słońce, Ludwik XIV. Jak sobie radził skoro nadworni lekarze wyrwali mu wszystkie zęby?
Spośród ciekawostek dowiesz się również:
- W jakich godzinach nie należy udawać się we Francji do restauracji?
- Dlaczego Francuzi są najszczuplejszym narodem w Europie?
- Jak ugotować zielony groszek w stylu angielski i francuskim?
- Komu zawdzięczamy truskawki?
- Co wspólnego ma potentat oponiarski z gwiazdkami Michelin?
- Jak francuskie prawo rodzinne traktuje kobietę?
A w trakcie QUIZu poznasz savoir vivre francuskiej deski serów.
W francuskie klimaty wprowadzi Państwa pani Kamila Radzyńska – trener biznesu, specjalność komunikacja międzykulturowa, członek SIETAR Polska, R&D Manager z praktyką w handlu zagranicznym, romanistka, pasjonatka Dalekiego Wschodu, laureatka Konkursu wiedzy o Francji organizowanego przez radio PR III i France Inter.
Śniadanie odbędzie się w języku polskim.
W celu potwierdzenia, prosimy o kontakt:.
Timea Balajcza, timea.balajcza@balajcza.pl
tel.:+48 601 913 446