Aktualności firm stowarzyszonych • Członkowie
Ryzyko w górę dla naszej prognozy cen żywności
Dynamika cen w kategorii „żywność i napoje bezalkoholowe” nie zmieniła się w marcu w porównaniu do lutego i wyniosła 24,0% r/r. Brak spadku rocznej dynamiki cen żywności i napojów bezalkoholowych w marcu jest dla nas niespodzianką. Wynikał on głównie z silniejszego od naszych oczekiwań wzrostu cen warzyw (efekt fali chłodów w Europie Południowej i Afryce Północnej), mięsa wieprzowego (wpływ znaczącego spadku pogłowia świń w Europie) oraz jaj (ograniczenie produkcji w Europie Zachodniej w wyniku ptasiej grypy, oddziałujące w kierunku zwiększenia importu z Polski). Proinflacyjny wpływ tych czynników utrzyma się najprawdopodobniej w najbliższych miesiącach, a jego ewentualne zredukowanie, na przykład w wyniku obserwowanych obecnie korzystnych warunków agrometeorologicznych, obarczone jest niepewnością. Opublikowane dziś dane sygnalizują zatem ryzyko w górę dla naszej prognozy cen żywności w kolejnych kwartałach 2023 r.
Credit Agricole Bank Polska S.A. ul. Legnicka 48 bud. C-D 54-202 Wrocław www.credit-agricole.pl
Niniejszy materiał został sporządzony na podstawie najlepszej wiedzy autorów, z wykorzystaniem informacji pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Nie może on być wykorzystywany jako rekomendacja do zawierania transakcji. Stawki zawarte w materiale mają charakter informacyjny. Credit Agricole Bank Polska S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy i opinii.
Jakub BOROWSKI Główny Ekonomista Chief Economist ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 40 e-mail: jakub.borowski@credit-agricole.pl
Frederic LUSTIG Dyrektor Pionu Klientów Korporacyjnych Head of Corporate Clients Division ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.:+48 22 434 30 82 e-mail: flustig(@)credit-agricole.pl