Analizy i badania
Ptasia grypa zagrożeniem dla polskiego sektora drobiarskiego
<p style="text-align: justify;">Na początku grudnia wykryto w Polsce pierwsze ogniska ptasiej grypy w wśród ptaków domowych. Z problemem ptasiej grypy zmagają się również pozostali znaczący unijni producenci drobiu (m.in. Francja, Niemcy i Holandia). Szeroki zakres występowania ptasiej grypy w UE i związane z nim ograniczenia w eksporcie na rynki trzecie znacząco zwiększają ryzyko powstania nadpodaży na unijnym rynku drobiu, co może oddziaływać w kierunku spadku jego cen. Z drugiej strony ewentualne straty w bazie surowcowej będą miały przeciwny efekt.</p>
>
Od stycznia do sierpnia br. wolumen polskiego eksportu drobiu zwiększył się o 15,9% r/r wobec wzrostu o 18,7% w analogicznym okresie 2015 r. Cena skupu kurcz?t wyniosła w październiku 3,19 zł/kg (spadek o 8,3% r/r), a cena indyków wyniosła 4,85 zł/kg (spadek o 16,4% r/r). W tym samym czasie cena pasz dla brojlerów wyniosła 1,36 zł/kg (spadek o 2,0% r/r), a pasz dla indyków 1,36 zł/kg (spadek o 3,6% r/r). W rezultacie w październiku br. relacja cen żywiec/pasza wyniosła na rynku kurcz?t 2,34 wobec 2,51 przed rokiem, a na rynku indyków 3,58 wobec 4,13 przed rokiem, wskazuj?c na spadek opłacalności produkcji kurcz?t oraz indyków w ujęciu rocznym. W październiku br. średnie ceny mięsa brojlerów w Polsce wyrażone w euro były o 38,6% niższe od średniej unijnej wobec 31,7% w październiku ub. r. Wzrost konkurencyjności polskiego drobiu, wynikał głównie z osłabienia złotego względem euro.
Od stycznia do sierpnia br. wolumen polskiego eksportu jaj zwiększył się o 7,7% r/r wobec wzrostu o 7,3% w analogicznym okresie 2015 r. W IV kw. istotnym czynnikiem ograniczaj?cym jego dynamikę s? ostatnie przypadki salmonelli wykryte w kilku partiach polskiego eksportu jaj. W krótkim okresie będ? sprzyjać one również wzrostom cen z uwagi na konieczność utylizacji części produkcji. Cena skupu jaj klasy M wyniosła w październiku 30,60 zł/100 sztuk (spadek o 4,7% r/r). W tym samym czasie cena pasz dla niosek wyniosła 1,06 zł/kg (spadek o 1,8% r/r). W efekcie w październiku br. relacja cen 100 jaj/pasza wyniosła 28,9 wobec 29,7 przed rokiem, wskazuj?c na nieznaczne pogorszenie opłacalności w ujęciu rocznym. W październiku br. średnie ceny jaj w Polsce wyrażone w euro były o 16,3% wyższe od średniej unijnej.
Oczekujemy, że ograniczenia eksportowe zwi?zane z występowaniem przypadków ptasiej grypy w UE będ? oddziaływały w kierunku nadpodaży na rynku drobiu i jaj. Efekt ten będzie w naszej ocenie silniejszy od ewentualnych strat w bazie produkcyjnej. W efekcie w najbliższych miesi?cach na rynku może utrzymywać się presja na spadek cen. W konsekwencji, po uwzględnieniu zjawiska sezonowości prognozujemy, że ceny skupu kurcz?t broilerów, indyków oraz jaj na koniec 2017 r. ukształtuj? się odpowiednio na poziomie ok. 2,75 zł/kg, 4,41 zł/kg oraz 27 zł/100 sztuk. Nasz scenariusz obarczony jest bardzo wysok? niepewności? zwi?zan? z trudnym do przewidzenia dalszym rozwojem ptasiej grypy na terenie UE.
***
Credit Agricole Bank Polska S.A. pl. Orl?t Lwowskich 1, 53-605 Wrocław www.credit-agricole.pl
Niniejszy materiał został sporz?dzony na podstawie najlepszej wiedzy autorów, z wykorzystaniem informacji pochodz?cych ze sprawdzonych źródeł. Nie może on być wykorzystywany jako rekomendacja do zawierania transakcji. Stawki zawarte w materiale maj? charakter informacyjny. Credit Agricole Bank Polska S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy i opinii.
Jakub BOROWSKI Główny Ekonomista Chief Economist ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 40 e-mail: jakub.borowski(@)credit-agricole.pl
Jean-Baptiste GIRAUD Dyrektor Pionu Dużych Klientów Korporacyjnych Head of Large Corporate Client Division ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 02 e-mail:jeanbaptiste.giraud(@)credit-agricole.pl
David JULLIARD Dyrektor Pionu Klientów Korporacyjnych Head of Mid Corporate Client Division ul.Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.:+48 22 573 80 82 e-mail: djulliard(@)credit-agricole.pl