Partnerzy

Promocja gastronomii francuskiej 4 edycja wydarzenia „Goût de France/Good France”

<p style="text-align: justify;" align="justify"><span style="color: #000000;"><span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;">W 1912 roku, Auguste Escoffier zapoczątkował «kolację Epikura» - to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości. </span></span><span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;">Francja pragnie kontynuować tę wspaniałą tradycję organizując już po raz czwarty, z inicjatywy francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych u boku wybitnego Szefa kuchni – Alaina Ducasse’a, wydarzenie </span><em>„Good France” - „Smak Francji” </em><span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;">skierowane do najlepszych restauracji i mistrzów kuchni z pięciu kontynentów, aby serwować tego samego dnia kolację inspirowaną tradycyjnymi przepisami kuchni francuskiej.</span></p>

>

Pierwszego dnia kalendarzowej wiosny, czyli 21 marca 2018 r., szefowie kuchni z całego świata zaproponuj? własn? interpretację kuchni francuskiej, a francuskie wina dopełni? jej smaku.

W Polsce w pierwszej edycji wydarzenia w 2015 roku wzięło udział 37 restauracji, w 2016 było ich już 93. W 2017 ich liczba wzrosła do 159 restauracji w 14 województwach.

W skali światowej w 2017 roku, w Goût de France / Good France wzięło udział 2100 restauracji, jak również 156 francuskich ambasad i konsulatów ze 149 krajów

Warunkiem uczestnictwa w projekcie Good France jest przygotowanie menu we francuskim stylu złożone z: apéritif + przek?ski, przystawki, jednego lub 2 dań, wyboru serów oraz deseru, któremu towarzyszyć powinno francuskie wino lub szampan.

Tegorocznymi partnerami tego wydarzenia s?:

  

Wszystkie szczegóły znajd? Państwo na stronie: www.goodfrance.com (po francusku)

i uk.france.fr/en/gout-france-good-france (po angielsku).

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!