Premiera jesiennego menu Restauracji i Baru CRAFT

Wraz z nadejściem jesieni Restauracja i Bar CRAFT wprowadzają nowe menu. Będą one komponowane z produktów pochodzących przede wszystkim z lokalnych, dolnośląskich upraw, farm i manufaktur. Miksologowie i Szef Kuchni CRAFT zabiorą swoich gości w niezapomnianą podróż przez jesienne zapachy i smaki.

Gdy liście zmieniają kolory, a jesień otula wrocławski Ostrów Tumski, wprowadzamy nowe menu w Restauracji CRAFT. Począwszy od sekcji Baru CRAFT, nasz zespół kreatywnych miksologów połączył siły, by za pomocą magicznej różdżki opracować najbardziej intrygującą interpretację nowej jesiennej karty koktajli.

W nowym menu baru smaki i składniki każdej kreacji są przedstawione w odpowiednich kolorach. Oznacza to na przykład ciepłe, cięższe koktajle o leśnych i pikantnych smakach, które prezentować będą ciemniejsze kolory w menu. Miksologowie CRAFT, na czele z Krystianem Jajdelskim, skupią się na produktach rodzimych i rzemieślniczych, dostępnych głównie w sezonie jesienno-zimowym. Będą to na przykład różne odmiany owoców leśnych, orzechów, śliwek, a nawet grzybów, ale też sporo zimowych przypraw. Te składniki będą również obecne w różnorodnych przetworach, np. dżemach, syropach, tynkturach. „Menu i jego zawartość zostaną przedstawione w postaci ośmiu do dziesięciu nieregularnych wzorów pędzli, w różnych kolorach, na których zostaną zapisane składniki i profil smakowy. Każdy kolor będzie pasował do profilu smakowego i stylu koktajlu.” - mówi Krzysztof Musielak, CRAFT Restaurant Manager. „W ten sposób podchodzimy do radości i wrażeń z degustacji koktajli w nowy i rzadko spotykany sposób. Ta przygoda nie tylko zwiększa poziom satysfakcji, ale także ma aspekt edukacyjny. Da możliwość zanurzenia się w nowy świat tworzenia drinków, historię ich składników i finalnego produktu. Wyselekcjonowane i spersonalizowane typy koktajli, które skupią cały proces tworzenia, z pewnością dodadzą szczególnego charakteru przy kolejnej wizycie w CRAFT Bar.” Oto przykład koktajlu czarnego z palonego chleba, wódki, herbaty śliwkowej i koktajlu na bazie Amaro oraz jego „kodowanie kolorami” w aktualnym menu.

Krzysztof Musielak dodaje, że miksologia sensoryczna to jedna z pasji marki MGallery Hotel Collection. To połączenie smaków i zapachów, które uosabiają niepowtarzalny i wyjątkowy charakter hotelu. Tutaj nawiązuje on do lokalizacji Restauracji CRAFT, w The Bridge Wroclaw MGallery, przy Placu Katedralnym 8 we Wrocławiu.

Oprócz menu CRAFT Bar, mamy również przyjemność zaprosić Państwa do spróbowania naszego nowego jesienno-zimowego menu Restauracji CRAFT a’la carté. Szef Kuchni Restauracji, Szymon Sierant i jego zespół, zebrali dawne przepisy i przekształcili je w nowe kreacje „CRAFT style”. To kontynuacja naszego wkładu we wspieranie i współpracę z lokalnymi producentami tylko najlepszych składników dań. Produkty zostały starannie wybrane przez Szefa Kuchni Szymona Sieranta. Wszystkie, zgodnie z tradycją Restauracji CRAFT są przez niego i jego zespół traktowane w sposób szczególny, dzięki czemu powstają z nich smakowe dzieła sztuki.

Jedna z głównych atrakcji nowego menu to słynne już churros z Emil Grana i jalapeño. To delikatny, miękki i kremowy pączek posypany płatkami sera Emil Grana i dodający nutę papryczki jalapeño nadającej mu wyrazistości. W nowym menu pozostaną świetnie znane już przez naszych gości przysmaki, takie jak tatar wołowy, a dopełnieniem będą kolejne kreacje - macerowany halibut z maślanką i porem, a także pyszny tost z rostbefem, karmelizowaną cebulą i hiszpańskim aioli. Wśród klasyków restauracji znajdzie się dojrzewająca na sucho wołowina z Pniew, obok szerokiej gamy dodatków, w tym brukselki w sosie XO czy pieczonych ziemniaków z crème fraiche i chorizo.

W głównej części menu znajdziemy starannie wyselekcjonowanego dorsza w połączeniu z kawiorem Avruga, a także jesienne klasyki, takie jak mięso z daniela z pasternakiem i jagodami jałowca oraz kapustę czarną z grzybowym consomme i czarnym czosnkiem, dla tych, którzy wolą opcję wegetariańską. W słodkiej sekcji menu zaprezentujemy zimowy smak, reprezentowany przez delikatną bułeczkę z buerre noisette i gruszką, a dla wielbicieli czekolady polecamy wykwintne nemezis z domową kruszonką CRAFT otuloną ajerkoniakiem Mr. Black.

W związku z wprowadzeniem przez rząd kolejnych obostrzeń dotyczących działalności restauracji, wybrane opcje menu będą dostępne dla gości hotelowych, a także na wynos. Niebawem uruchomimy kolejne koncepty, m.in. CRAFT Piekarnię. Na stronie crafterestauracja.pl można zakupić vouchery do restauracji.

***

CRAFT Restauracja
Nowoczesna polska kuchnia, która łączy lokalne składniki i kulinarne rzemiosło. Gotujemy w tradycyjny sposób, polegając na polskich dostawcach i produktach, gdy tylko jest to możliwe, nawiązując z nimi relacje. Poprzez używanie rzemieślniczych narzędzi, poprzez wykorzystywanie kraftowych technik i podejścia do obsługi.

The Bridge Wroclaw - MGallery
The Bridge – najlepszy, 5-gwiazdkowy hotel we Wrocławiu. Położony w sercu historycznego Ostrowa Tumskiego, oferuje wyjątkowe doświadczenie. Łączy w sobie przeszłość i dziedzictwo tego miejsca ze współczesnością. The Bridge to unikalny, stylowy i elegancki hotel z zachwycającymi wnętrzami i usługami na najwyższym, światowym poziomie.

pl. Katedralny 8, Ostrów Tumski, Wrocław, Poland

Kontakt dla mediów:
Marta Stawińska-Janiec
e-mail: marta.stawinska-janiec@accor.com
mobile: +48 572 778 223

Więcej informacji:
www.craftrestauracja.pl
www.thebridgewroclaw.pl
www.facebook.com/thebridgewroclaw
www.linkedin.com/company/the-bridge-wroclaw-mgallery-by-sofitel/
www.instagram.com/thebridgewroclaw/
www.instagram.com/craftrestauracja/

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI

Mikołajkowe Dni Dawcy Szpiku w Auchan

W grudniu br. Auchan Retail Polska już po raz 16 zorganizuje rejestrację potencjalnych dawców szpiku i krwiotwórczych komórek macierzystych do bazy...

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin

Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!