Aktualności firm stowarzyszonych • Członkowie
Nowy rozdział Przewodnika Michelin w Polsce
Paryż, 23 marca 2023 r.
Nowy rozdział Przewodnika Michelin w Polsce
Do restauracji z Warszawy i Krakowa dołączą lokale z Poznania
- Kulinarny Przewodnik Michelin jest obecny w Polsce od 1997 roku, kiedy to w zestawieniu najlepszych restauracji w Europie znalazły się lokale z Warszawy. W 2008 r. do listy dołączyły restauracje z Krakowa.
- Teraz Przewodnik Michelin otwiera w Polsce nowy rozdział i do listy rekomendowanych lokali dodano restauracje z Poznania.
- Firma Michelin nawiązała współpracę z Polską Organizacją Turystyczną, która wesprze kampanie komunikacyjne i marketingowe przewodnika w Polsce.
- Poznań to miasto, które nasi inspektorzy odkrywali z przyjemnością. Mapa kulinarna tego miejsca odzwierciedla jego kosmopolityczne oblicze, co jest widoczne w podejściu szefów kuchni, którzy szanują tradycyjne przepisy, ale nie boją się ich interpretować w nowoczesny sposób. Wpływy innych kultur są zróżnicowane i na przykład kuchnia włoska cieszy się taką samą popularnością jak japońska – powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin. - We wszystkich trzech miastach ujętych w naszym zestawieniu spotkamy kulinarnych profesjonalistów wyróżniających się swoim talentem i ambicjami, aby na nowo interpretować istotę polskiej gastronomii. Niezmiennie pragną oni również eksponować tradycyjną kuchnię kraju na międzynarodowej scenie kulinarnej – dodaje Gwendal Poullennec.
Od tego roku Przewodnik Michelin rozpoczyna współpracę z Polską Organizacją Turystyczną, aby wesprzeć kampanie komunikacyjne, cyfrowe i marketingowe promujące lokale wyróżnione w Warszawie, Krakowie i Poznaniu.
Współpracę nawiązano także, by wyróżnić polskich szefów kuchni i zespoły kucharzy, którzy swoim talentem i kreatywnością zasłużyli na zyskanie większego rozgłosu.
Niezmienne pozostają proces i kryteria wyboru restauracji, którego w sposób niezależny będą dokonywać inspektorzy-eksperci, tak jak to dzieje się od momentu powstania Przewodnika Michelin w 1900 roku. Inspektorzy opierają swoją ocenę się na 5 kryteriach: jakości produktów, mistrzostwie technik kulinarnych, harmonii smaków, osobowości szefa kuchni wyrażonej na talerzu, spójności i stałym poziomie prezentowanym w menu.
Polskie restauracje wyróżnione przez twórców Przewodnika Michelin zostaną ogłoszone za kilka miesięcy na stronie internetowej przewodnika oraz w bezpłatnej aplikacji mobilnej (na urządzenia oparte o iOS i Android).
***
Grupa Michelin jest liderem technologicznym światowej branży opon. Firma produkuje, sprzedaje i promuje produkty, usługi oraz serwisy w dziedzinie mobilności. Michelin posiada w swojej ofercie opony do samochodów osobowych, ciężarowych, sprzętu rolniczego i budowlanego, samolotów, motocykli i rowerów, a także przewodniki, mapy i usługi digitalowe.
Siedzibą Grupy Michelin jest Clermont-Ferrand we Francji. Firma zatrudnia na całym świecie ponad 124 760 tys. osób i jest obecna w 177 krajach. Michelin ma 68 zakładów produkcyjnych, które w 2021 r. łącznie wyprodukowały około 173 mln opon. W Polsce Grupa Michelin ma fabrykę opon w Olsztynie oraz Dyrekcję Handlową w Warszawie.
Dodatkowych informacji udziela:
Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska
tel.: 691 117 472
e-mail: ewa.konopka(@)michelin.com