Aktualności firm stowarzyszonych  •  Analizy i badania

Nowy koncept gastronomiczny Sodexo w fabryce Kellogg’s

Sodexo Polska, krajowy lider w dziedzinie usług żywieniowych, uruchomił restaurację pracowniczą na terenie fabryki Kellogg’s w Kutnie. Jest to pierwsza restauracja odpowiadająca nowemu autorskiemu konceptowi gastronomicznemu Sodexo o nazwie EAT. Nowa formuła zakłada m.in. menu ściśle  dopasowane do indywidualnych potrzeb pracowników w danym obiekcie, jasny i nowoczesny design oraz ergonomiczną aranżację przestrzeni.

Sodexo prowadzi w Polsce ponad 40 restauracji pracowniczych. W czasie pandemii COVID-19 firma rozwijała m.in. ofertę online, ale nie ustawała też w opracowywaniu i wdrażaniu oryginalnych rozwiązań gastronomicznych. Przykładem jest np. Mini Food Court, który w czasie ograniczeń dla branży gastronomicznej pozwolił Sodexo utrzymać bogatą, uwzględniającą dania na bazie roślinnej i dania street food, ofertę żywieniową, a równolegle – wesprzeć lokalnych, zewnętrznych partnerów gastronomicznych.

Innym konceptem, który w kwietniu br. ujrzał światło dzienne, jest EAT. Ten restauracyjny format  opiera się na spersonalizowanej ofercie – dostosowanej do potrzeb, oczekiwań i preferencji danej grupy pracowników w obiekcie klienta. Opracowanie oferty poprzedziły pogłębione badania (Badania Personix), mające na celu określenie – jakiej żywności, w jaki sposób serwowanej, w jakiej przestrzeni –  oczekiwaliby pracownicy klienta. Efektem jest przestrzeń restauracyjna, która ściśle odpowiada potrzebom zespołu – z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa sanitarnego i bezpieczeństwa żywności. Pierwszymi odbiorcami oferty EAT są pracownicy firmy Kellogg’s, producenta słonych przekąsek.

Marta Diop, CS Director Sodexo Poland, komentuje: 

„EAT jest dowodem na to, że nawet trudny czas pandemii nie powstrzymał nas przed rozwijaniem oferty w zakresie usług żywieniowych. Po raz kolejny źródłem inspiracji dla tego przedsięwzięcia było wsłuchiwanie się w potrzeby klientów i konsumentów. W odniesieniu do każdego kontraktu chcemy oferować usługi szyte na miarę, z zachowaniem najwyższych standardów, a EAT jest doskonałą ilustracją tego podejścia”.

W fabryce Kellogg’s w Kutnie pracuje 550 osób. W restauracji Sodexo oferowane są im dania kuchni polskiej i międzynarodowej – w tym opcje wegetariańskie i wegańskie – a także przekąski, świeże kanapki i napoje w ofercie vendingowej. Design restauracji ukazuje podejście Sodexo do projektowania obiektów gastronomicznych w « nowej rzeczywistości », gdzie wysoka estetyka wnętrz oraz funkcjonalna linia wydawcza idą w parze z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa i higieny, dostosowanych do warunków pandemii.

***

O Sodexo

Grupa Sodexo, światowy lider w zakresie usług podnoszących jakość życia, od chwili założenia firmy przez Pierre’a Bellon w 1966 roku jest strategicznym partnerem dla firm i instytucji, które kładą nacisk na efektywność, lojalność i dobre samopoczucie pracowników oraz partnerów biznesowych. Z wielką pasją 420 000 pracowników Sodexo w 64 krajach świata, każdego dnia projektuje, zarządza i dostarcza unikalne usługi w zakresie kompleksowej obsługi nieruchomości (Sodexo On-site Services), w zakresie kompleksowych usług motywacyjnych (Sodexo Benefits & Rewards Services) oraz w zakresie kompleksowych usług osobistych i domowych (Personal & Home Services), obsługując każdego dnia 100 milionów konsumentów na całym świecie. Sodexo zapewnia klientom zintegrowaną ofertę opracowaną na podstawie ponad 50-letniego doświadczenia z uwzględnieniem m.in. usług gastronomicznych, usług recepcji i concierge, usług sprzątania, zarządzania technicznego nieruchomościami, zarządzania miejscem pracy, rozwiązań motywacyjnych dla pracowników, usługi pomocy domowej i opieki nad bliskimi. Sukces i wydajność Sodexo opiera się na niezależności, zrównoważonym modelu biznesowym oraz zdolności do ciągłego rozwoju i zaangażowania pracowników na całym świecie.

Firma Sodexo jest notowana na CAC Next 20, ESG80, FTSE 4 Good i DJSI.

Więcej informacji na: www.sodexo.com

W Polsce Sodexo od ponad 25 lat jest liderem w dziedzinie kompleksowej obsługi nieruchomości i największą firmą FM o zasięgu ogólnopolskim. Usługi Facility Management (FM) świadczy w ponad 200 obiektach, a wsparcie mobilne udziela ponad 1000 obiektom w Polsce. Prowadzi 40 restauracji pracowniczych, świadczy usługi cateringowe – w tym: catering klasy premium jako Sodexo Prestige. Wspiera firmy w bezpiecznym powrocie do biznesu w „nowej rzeczywistości” w ramach programu „rise with Sodexo” . W portfolio stałych klientów ma wiele ikonicznych brandów z branż m.in.: przemysłowej, FMCG, farmaceutycznej i technologicznej.

Więcej informacji na: www.pl.sodexo.com

Sodexo w liczbach

19.3 miliarda skonsolidowanego przychodu rocznie w FY20

420 tysięcy pracowników (stan na: 31 sierpnia 2020 r.)

64 kraje

100 milionów obsługiwanych konsumentów dziennie

10.3 miliarda euro kapitalizacji rynkowej (stan na: 7 stycznia 2020 r.)

 

Sodexo On-site Services w Polsce

2 000 pracowników

130 Klientów biznesowych

40 restauracji

218 obsługiwanych nieruchomości

1 030 obsługiwanych mniejszych jednostek

Kontakt

 

Izabela Mendelowska

Tel.  +48 664 410 052

izabela.mendelowska(@)sodexo.com

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!