Aktualności firm stowarzyszonych  •  Członkowie

Mindful Eating - Uważne Jedzenie z For Good. Movement

Mindful eating można przetłumaczyć jako uważne jedzenie.

Termin ten wywodzi się z nurtu mindfullnes, który skupia się na byciu tu i teraz, celebrowaniu chwil i osadzeniu w teraźniejszości. Tym tropem też można zwolnić, cieszyć się chwilą w tym również posiłkiem.

 Jakie korzyści płyną z uważnego jedzenia?

Nasze życie i tak jest pełne pośpiechu i deadline’ów. Dlatego warto przy posiłkach zwolnić i celebrować go. Dzięki temu można zaobserwować stopień głodu przed posiłkiem i w którym momencie osiąga się po nim sytość. Dodatkowo uważne jedzenie zmniejsza ryzyko niestrawności. Kiedy posiłek spożywany jest szybko łatwo o połykanie większej ilości powietrza, uczucie rozpierania w żołądku, przejedzenie i wzdęcia.

Praktykując uważne jedzenie bardziej dba się o to co i ile nakłada się na talerz. Bardziej dba się o kolorystykę posiłków, podanie, zastawę czy okoliczności.
A przecież zdrowe odżywianie powinno być też pyszne i kolorowe.

Jak praktykować uważne jedzenie?

  1. Twoja uwaga powinna być skupiona na posiłku.
  2. Jedz w odpowiednich warunkach. Pozbądź się dystraktorów. Wszystkie ekrany (komputer, telefon, telewizor) lub gazety będą Cię rozpraszały
    i odciągały od uważnego jedzenia.
  3. Staraj się zaangażować inne zmysły w trakcie jedzenia. Przyjrzyj się dokładnie posiłkowi i powąchaj go.
  4. Najlepiej jeżeli posiłek spożyjesz przy pomocy sztućców.
  5. Wkładaj małe porcje jedzenia do jamy ustnej.
  6. Gryź dokładnie każdy kęs. Dzięki temu wyczujesz wszystkie smaki
    i przyprawy.
  7. Obserwuj kiedy pojawi się poczucie sytości. Jeżeli już w żołądku czujesz pierwsze symptomy odłóż sztućce. Słuchaj sygnałów płynących z ciała. Kiedy daje znaki, że porcja była odpowiednia nie jedz na siłę do końca potrawy.
  8. Nie śpiesz się, celebruj posiłek.
  9. Zadbaj o miłe towarzystwo przy stole.

Zmiana nawyków żywieniowych wymaga czasu. Uważne jedzenie również, dlatego daj sobie czas i spróbuj wygospodarować w trakcie pracy czas na spokojny i uważne konsumowanie posiłków. Możesz zacząć od uważnego picia herbaty lub kawy. W kilka minut możesz na nowo poczuć aromat, zapach czy smak i przyjemność. W ten sposób oderwiesz się od codziennych zmartwień
i obowiązków. Zyskasz chwilę relaksu, wyciszenia i błogości. 

Materiał przygotowany przez Martę Kielak, dietetyk kliniczną i psychodietetyk.

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!