Analizy i badania

Kontynuacja spadku cen produktów mlecznych na aukcji Global Dairy Trade

<p style="text-align: justify;">Wczoraj miała miejsce aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Platforma jest prowadzona przez spółdzielnię mleczarską Fonterra, będącą największym eksporterem produktów mlecznych na świecie. Odbywa się ona dwa razy w miesiącu i uczestniczą w niej największe firmy ze światowego rynku mleka. Wyniki aukcji GDT uważane są za barometr sytuacji na globalnym rynku mleka.</p>

>

Główny indeks cen GDT, stanowi?cy średni? ważon? cen produktów mlecznych będ?cych przedmiotem aukcji zmniejszył się wczoraj do 708 pkt. wobec 718 pkt. na poprzedniej aukcji, która miała miejsce 5 stycznia br. (spadek o 1,4%). Spadek indeksu był zgodny z oczekiwaniami rynku przybliżanymi kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz masło odwodnione na giełdzie w Nowej Zelandii (New Zealand Exchange). W kierunku spadku indeksu oddziaływały niższe ceny wszystkich jego składowych poza masłem odwodnionym oraz maślank? w proszku, których ceny nieznacznie wzrosły. Zmniejszeniu uległa również wielkość sprzedanych towarów, która wyniosła 21 930 t wobec 25  671 t na poprzedniej aukcji. Kolejna aukcja GDT będzie miała miejsce 2 lutego.

Uważamy, że w warunkach niskiego prawdopodobieństwa silnego ożywienia popytu w Chinach, trwały wzrost cen mleka i produktów mlecznych będzie uzasadniony jedynie w przypadku ograniczenia produkcji na poziomie globalnym. Z pierwszymi sygnałami świadcz?cymi o dostosowaniu podaży na światowym rynku mleka mamy do czynienia w Nowej Zelandii, gdzie zgodnie z szacunkami USDA (United States Department of Agriculture) produkcja mleka w 2015 r. obniżyła się o ok. 2,3%. Jednocześnie w 2015 r. pogłowie krów mlecznych w Nowej Zelandii zmniejszyło się po raz pierwszy od 2005 r. Mimo spadku produkcji w Nowej Zelandii, zgodnie z szacunkami USDA wśród pozostałych największych eksporterów mleka i produktów mlecznych (UE, USA, Australia, Argentyna) odnotowywany jest jej wzrost. W efekcie w 2015 r. zwiększyła się ona o ok. 0,9%, a prawdopodobieństwo jej spadku w I poł. 2016 r. jest niskie. Oczekujemy, że obniżenie produkcji na poziomie globalnym będzie miało miejsce najwcześniej w II poł br. W konsekwencji, bior?c pod uwagę sytuację popytowo-podażow? na światowym rynku mleka trwałego wzrostu cen można oczekiwać najwcześniej w IV kw. 2016 r.

***

Credit Agricole Bank Polska S.A. pl.  Orl?t Lwowskich 1, 53-605 Wrocław  www.credit-agricole.pl

Niniejszy materiał został sporz?dzony na podstawie najlepszej wiedzy autorów, z wykorzystaniem informacji pochodz?cych ze sprawdzonych źródeł. Nie może on być wykorzystywany jako rekomendacja do zawierania transakcji. Stawki zawarte w materiale maj? charakter informacyjny. Credit Agricole Bank Polska S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy i opinii.

Jakub BOROWSKI Główny Ekonomista Chief Economist ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 40 e-mail:  jakub.borowski(@)credit-agricole.pl

Jean-Baptiste GIRAUD Dyrektor Pionu Dużych Klientów Korporacyjnych Head of Large Corporate Client Division ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 02 e-mail:jeanbaptiste.giraud(@)credit-agricole.pl

David JULLIARD Dyrektor Pionu Klientów Korporacyjnych Head of Mid Corporate Client Division ul.Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.:+48 22 573 80 82 e-mail:  djulliard(@)credit-agricole.pl

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!