Aktualności firm stowarzyszonych
Jesienne menu w nowych wnętrzach restauracji Belvedere
<p style="text-align: justify;"><strong>Restauracja Belvedere to jeden z najpiękniejszych i najciekawszych punktów na kulinarnej mapie Polski. Łączy w sobie niepowtarzalny design i doskonałą kuchnię. </strong><strong>W 2014 r. wnętrze restauracji zostało poddane </strong><strong>kapitalnemu remontowi</strong><strong> a nowy projekt wnętrza stworzył wybitny projektant, scenograf</strong><strong> operowy i teatralny</strong><strong> </strong><strong>Boris Kudlička. Dzięki jego rozwiązaniom restauracja tak mocno wpisana w historyczne otoczenie, stała się dziełem nowoczesnego designu na najwyższym światowym poziomie.</strong> <strong>Wraz z odsłoną nowego wnętrza i nadejściem kalendarzowej jesieni w karcie pojawiły się nowe dania i charakterystyczne dla tej pory roku składniki takie jak jabłka, gruszki, śliwki, dynia, jarzębina, rydze, borowiki, kasztany. </strong></p>
>
Potrawy w Restauracji Belvedere przygotowywane s? pod okiem Szefa Kuchni Adama Komara, który tworzy autorsk?, współczesn? kuchnię polsk?. Używa świeżych, dostępnych sezonowo, lokalnych produktów. Osobiście selekcjonuje składniki, które wybiera od stałych dostawców z różnych regionów Polski. Do przygotowania dań często wykorzystuje znane, choć nieco zapomniane produkty takie jak: jarmuż, słonecznik bulwiasty, brukiew czy skorzonera. S? one nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe. Stanowi? wspaniały dodatek do bażanta, jesiotra czy grasicy cielęcej.
„W naszej kuchni kultywujemy zdrowe odżywianie, dlatego bardzo ważny dla nas jest sposób przygotowywania potraw oraz ich składniki – podkreśla Adam Komar i dodaje - W jesiennym menu nie zabraknie jednak typowych, tradycyjnych polskich smaków takich jak smażone na maśle rydze podane z kluskami serowymi, aromatyczna zupa borowikowa z kremowymi pierożkami czy opiekany okoń z dyni?, jarmużem i jarzębin?”.
Jak powstaj? autorskie przepisy Adama Komara? Dania tworzy pod wpływem chwili i nastroju. Gdy przychodzi pomysł - pracuje nad poł?czeniem smaków, doborem składników i wygl?dem, aż powstanie danie na miarę Belvedere. Podróżuje, ogl?da programy kulinarne, przegl?da ksi?żki, czyta artykuły.
„Od szefa kuchni z jednej strony oczekuje się indywidualności i kreatywności, ale tak naprawdę to upodobania gości wyznaczaj? nam granice… Ja staram się proponować im nowe smaki. Wizyta w restauracji powinna być wyj?tkowym spotkaniem z nowymi, choć pozornie znajomymi składnikami czy daniami. Lubię używać tradycyjnych polskich produktów. Uważam, że stanowi? niezwykłe bogactwo do kulinarnych inspiracji. – opowiada Adam Komar - Jednymi z moich ulubionych warzyw s? buraki. Ich smak, kolor i struktura pozwalaj? używać je zarówno do przek?sek jak i do deserów. Posiadaj? nieograniczone sposoby wykorzystania. Można je ł?czyć z bardzo wieloma produktami, takimi jak: ryby, mięso, dziczyzna, owoce. S? wspaniałe, jako zimne danie oraz gor?ca potrawa “.
Ulubionym daniem Adama Komara jest Polędwica Tremo pomysłu Henryka Nieciejowskiego. Poł?czenie polędwicy wołowej z suszonymi borowikami charakteryzuje się niesłychan? prostot? składników a zarazem wyrafinowaniem smaku. Kreuj?c nowe dania bardzo często decyduje się na eksperymentowanie z odważnymi poł?czeniami, dzięki czemu powstaj? unikatowe propozycje. Do takich należ? w nowym menu m.in. pikantny krem jabłkowo-porowy, wędzony sum w towarzystwie pigwy, chrzanu i wiśni, czy na deser krem z kasztanów z sosem gruszkowym i czekolad?.
Restauracja Belvedere zajmuje czołowe miejsce zarówno na kulinarnej mapie Polski jak i Europy. W ci?gu blisko 20 lat gościła koronowane głowy, dyplomatów, ludzi kultury, sztuki i świata biznesu. Wyśmienitych dań kosztowali m.in. Barack Obama, Królowa Hiszpanii Zofia, Hillary Clinton, Jacques Chirac, Mick Jagger, Claudia Schiffer, Richard Chamberlain, Roman Polański, Bob Geldof, Bruce Springsteen czy Chris de Burgh. Co roku Belvedere Gourmet Group, do której należ?: restauracja Belvedere oraz Belvedere Catering by Design, Klub Cavallo, kawiarnie Trou Madame i Amfiteatr, przeznacza część uzyskiwanych z działalności dochodów na konserwację i renowację zabytkowych obiektów w Łazienkach Królewskich.
W tym roku Restauracja Belvedere po raz siódmy znalazła się w elitarnym gronie restauracji rekomendowanych na łamach najbardziej cenionego na świecie przewodnika kulinarnego – Michelin Guide „Główne Miasta Europy. Hotele i Restauracje 2014”.
W 2012 r. Belvedere otrzymało najwyższe wyróżnienie Czterech Świ?tyń („4 tempietti”) przyznawane najlepszym restauracjom na świecie przez akademię kulinarn? – Accademia Italiana della Cucina. Restauracja Belvedere jest pierwsz? w Polsce, która otrzymała najwyższe wyróżnienie Akademii. Przez ponad 50 lat działalności Akademia oceniła tysi?ce restauracji we Włoszech i na całym świecie. Wyróżnienie Czterech Świ?tyń przyznano zaledwie 180 lokalom na całym świecie.
Godziny otwarcia: codziennie od 12.00
Ilość miejsca: 400 osób (formuła koktajlowa) 300 osób (zasiadana kolacja)
Dodatkowe informacje: bezpłatny parking
Kontakt: restauracja(@)belvedere.com.pl, rezerwacja(@)belvedere.com.pl
http://instagram.com/restauracja_belvedere
https://www.facebook.com/BelvedereLazienkiKrolewskie?fref=ts