Aktualności firm stowarzyszonych

Gwiazdki Michelin utrzymane oraz przetasowania wśród warszawskich restauracji

W środę 27 marca ogłoszono restauracje wyróżnione w najnowszym wydaniu kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2019”. Atelier Amaro oraz Senses z Warszawy kolejny rok z rzędu utrzymały swoje Gwiazdki Michelin, co pozwala im na zachowanie pozycji jedynych lokali w Polsce z tym wyróżnieniem. W tym roku lista krakowskich restauracji pozostała niemal niezmieniona, natomiast wśród warszawskich nastąpiły spore przetasowania – pojawiły się trzy nowe lokale, sześć zniknęło z zestawienia, a jeden otrzymał symbol Bib Gourmand. Do światowej listy dołączają restauracje z Chorwacji i Islandii.

 

W tym roku na liście restauracji wyróżnionych w Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2019” pojawiły się trzy nowe miejsca z Warszawy – Chłodna 15 by Wilamowski, Europejski Grill oraz Bez Gwiazdek – natomiast aż sześć zniknęło z zestawienia. Ł?cznie inspektorzy Michelin wyróżnili w przewodniku 27 lokali ze stolicy, w tym dwa z nich utrzymały Gwiazdkę Michelin, która od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie szefów kuchni. Kolejny rok z rzędu dokonały tego Atelier Amaro i Senses. Dodatkowo Kieliszki na Hożej zdobyły wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. W Krakowie, gdzie w przewodniku znalazło się 25 restauracji, zmian było dużo mniej – tylko jeden lokal znikn?ł z listy.  Warto pamiętać, że już samo znalezienie się w zestawieniu „Main Cities of Europe” jest dla właścicieli, szefów kuchni i całej obsługi dużym sukcesem. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy przygotowuj? rekomendacje i oceniaj? restauracje. Ich wizyty s? zawsze anonimowe, aby zapewnić obiektywizm oceny. Inspektor może wprawdzie ujawnić swoj? tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane s? kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podj?ć jeden inspektor.  

W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane s? następuj?ce symbole:

- Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny
- Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)  

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobr? restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyj?tkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodz?ca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodz?cej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.  

Istotn? zmian? na światowej liście jest doł?czenie do zestawienia restauracji z Chorwacji, które znajduj? się z Zagrzebiu i Dubrowniku, oraz z Islandii, które działaj? w Reykjavíku. Ł?cznie tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje ponad 1900 restauracji z 38 największych miast w 22 krajach Europy. Opisane lokale znajduj? się w Austrii (Wiedeń i Salzburg), Belgii (Bruksela i Antwerpia), Chorwacji (Zagrzeb i Dubrownik), Czechach (Praga), Danii (Kopenhaga, Aarhus), Finlandii (Helsinki), Francji (Paryż, Lyon), Grecji (Ateny), Hiszpanii (Madryt, Barcelona), Holandii (Amsterdam, Rotterdam), Irlandii (Dublin), Islandii (Reykjavík), Luksemburgu (Luksemburg), Niemczech (Berlin, Hamburg, Monachium), Norwegii (Oslo), Polsce (Warszawa, Kraków), Portugalii (Lizbona), Szwajcarii (Berno, Genewa, Zurych), Szwecji (Sztokholm, Göteborg, Malmö), na Węgrzech (Budapeszt), w Wielkiej Brytanii (Londyn, Edynburg), Włoszech (Rzym, Mediolan).  

Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcj? opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne i turystyczne. Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia s? sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzaj? poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.  

***

Michelin jest liderem technologicznym światowej branży opon. Grupa Michelin produkuje, sprzedaje i promuje produkty i usługi w dziedzinie mobilności – s? to opony do samochodów osobowych, ciężarowych, samolotów, rowerów, sprzętu rolniczego i budowlanego, motocykli, a także przewodniki, mapy, atlasy i usługi internetowe (ViaMichelin.com). Siedzib? Grupy jest Clermont-Ferrand we Francji. Firma zatrudnia na świecie ponad 114 tys. osób i jest obecna w 171 krajach. Michelin ma 70 zakładów produkcyjnych w 17 krajach. W Polsce Grupa Michelin ma fabrykę opon w Olsztynie oraz Dyrekcję Handlow? w Warszawie.

www.michelin.pl  

Dodatkowych informacji udziela:
Ewa Konopka, rzecznik prasowa Michelin Polska
tel.: 691 117  472
e-mail: ewa.konopka(@)michelin.com  

Aleksandra Majchrzak, Weber Shandwick
tel.: 691  745  293
e-mail: aleksandra.majchrzak(@)webershandwick.pl  

Michał Pełczyński, Weber Shandwick
tel.: 691  745 292
e-mail: michal.pelczynski(@)webershandwick.pl  

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!