Partnerzy

Francuski poprzez produkty regionalne

<p style="text-align: justify;">Wprowadzenie do degustacji i nauka dobierania win do potraw, poznawanie francuskich regionów (i produktów lokalnych).</p>

>

Enologia (inaczej winoznawstwo) i gastronomia s? nierozł?czn? części? kultury francuskiej, i z tego tytułu zostały uznane przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo narodowe. Tym samym, ten kurs ma na celu pogłębienie Państwa znajomości języka francuskiego poprzez poznanie tajników enologii, produktów lokalnych i regionów z których pochodz?.

Cele lingwistyczne kursu:

- Polepszenie wypowiedzi ustnej i interakcji komunikacyjnej

- Wzbogacenie słownictwa, szczególnie zwi?zanego z wyrażaniem odczuć własnych dotycz?cych enologii i gastronomii.

- Rozmowa na temat degustacji będzie sprzyjała swobodnej wypowiedzi mu i pozwoli powtórzyć lub też urozmaicić słownictwo i struktury językowe

- Rozwój słownictwa zwi?zanego z produktami reionalnymi (nazwy produktów i win, metody produkcji…)

Cele techniczne kursu:

- Zdobycie umiejętności degustacji enologicznej i gastronomiczej

- Zaznajomienie się z francuskimi produktami regionalnymi (geografia, historia, kultura)

- Rozwój wiedzy enologicznej i gastronomicznej uczestników

- Wysposażenie uczestników we własn? wiedzę i kulturę na tematy zwi?zane z enologi? i gastronomi?

- Umożliwienie uczestnikom zbudowania własnej wiedzy dotycz?cej enologii i gastronomii

Treść zajęć:

Każde zajęcia s? oparte na podobnym schemacie i organizacji. Jedno spotkanie jest poświęcone na omawianie jednego regionu i jego produktów:

- Zapoznanie się z regionem i produktami regionalnymi (geografia, historia kultura, osobliwości regionu…)

- Degustacja 4 lub 5 win z omawianego regionu

- Degustacja produktów regionalnych z omawianego regionu: sery, wędliny, specjalności regionu…

- Kontynuacja degustacji i dyskusji na temat produktów, dobierania win do potraw

Dla kogo przeznaczony jest kurs:

Kurs jest skierowany do osób dorosłych (powyżej 18 roku życia). Mog? w nim wzi?ć udział zarówno słuchacze pocz?tkuj?cy, jak osoby posiadaj?ce bardzo dobr? znajomość języka, w tym także osoby dwujęzyczne.

Liczba uczestników: minimum 12 – maksimum 15 osób

Daty: 24 maja, 7 czerwca, 21 czerwca

Terminy kursów: Pi?tki od godz.18:10 do 20:25

Czas trwania: 2godz.15min

Cena: 100 zł od osoby / za spotkanie

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!