Partnerzy
Francuski poprzez produkty regionalne
<p style="text-align: justify;">Wprowadzenie do degustacji i nauka dobierania win do potraw, poznawanie francuskich regionów (i produktów lokalnych).</p>
>
Enologia (inaczej winoznawstwo) i gastronomia s? nierozł?czn? części? kultury francuskiej, i z tego tytułu zostały uznane przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo narodowe. Tym samym, ten kurs ma na celu pogłębienie Państwa znajomości języka francuskiego poprzez poznanie tajników enologii, produktów lokalnych i regionów z których pochodz?.
Cele lingwistyczne kursu:
- Polepszenie wypowiedzi ustnej i interakcji komunikacyjnej
- Wzbogacenie słownictwa, szczególnie zwi?zanego z wyrażaniem odczuć własnych dotycz?cych enologii i gastronomii.
- Rozmowa na temat degustacji będzie sprzyjała swobodnej wypowiedzi mu i pozwoli powtórzyć lub też urozmaicić słownictwo i struktury językowe
- Rozwój słownictwa zwi?zanego z produktami reionalnymi (nazwy produktów i win, metody produkcji…)
Cele techniczne kursu:
- Zdobycie umiejętności degustacji enologicznej i gastronomiczej
- Zaznajomienie się z francuskimi produktami regionalnymi (geografia, historia, kultura)
- Rozwój wiedzy enologicznej i gastronomicznej uczestników
- Wysposażenie uczestników we własn? wiedzę i kulturę na tematy zwi?zane z enologi? i gastronomi?
- Umożliwienie uczestnikom zbudowania własnej wiedzy dotycz?cej enologii i gastronomii
Treść zajęć:
Każde zajęcia s? oparte na podobnym schemacie i organizacji. Jedno spotkanie jest poświęcone na omawianie jednego regionu i jego produktów:
- Zapoznanie się z regionem i produktami regionalnymi (geografia, historia kultura, osobliwości regionu…)
- Degustacja 4 lub 5 win z omawianego regionu
- Degustacja produktów regionalnych z omawianego regionu: sery, wędliny, specjalności regionu…
- Kontynuacja degustacji i dyskusji na temat produktów, dobierania win do potraw
Dla kogo przeznaczony jest kurs:
Kurs jest skierowany do osób dorosłych (powyżej 18 roku życia). Mog? w nim wzi?ć udział zarówno słuchacze pocz?tkuj?cy, jak osoby posiadaj?ce bardzo dobr? znajomość języka, w tym także osoby dwujęzyczne.
Liczba uczestników: minimum 12 – maksimum 15 osób
Daty: 24 maja, 7 czerwca, 21 czerwca
Terminy kursów: Pi?tki od godz.18:10 do 20:25
Czas trwania: 2godz.15min
Cena: 100 zł od osoby / za spotkanie