Aktualności firm stowarzyszonych  •  Członkowie

Arbuz na upalne dni - For Good. Movement

Na sierpień (3.08) przypada DZIEŃ ARBUZA 

Nie ma lepszego sposobu jak uczczenie tego dnia soczystym, naturalnie słodkim i schłodzonym plastrem arbuza lub domowym sorbetem z arbuza. 

Warto szczególnie jeść go latem, ponieważ jest niskokaloryczny.

W ok. 90% składa się z wody, dlatego świetnie się sprawdza w upalne dni.

Mimo, że jest naturalnie słodki i niektórzy obawiają się, że ma za dużo cukru. Jednak ma go około połowę mniej niż ta sama porcja np. gruszek czy winogron. Tym samym nie ma też wysokiego indeksu glikemicznego. W jego przypadku warto spojrzeć na ładunek glikemiczny, gdyż jest on niski (=6) przy porcji 120 g arbuza (bez skóry). Dodatkowo jeżeli porcję arbuza zje się z dodatkiem tłuszczu (np. posypie płatkami migdałów) obniża się wtedy ładunek glikemiczny takiej przekąski.

Co kryje w sobie arbuz  i czemu warto go jeść?

  • Obfituje też w jedne z silniejszych antyoksydantów: witaminę C i beta – karoten.
  • Jeżeli chcesz zadbać o swój układ krążenia i ciśnienie krwi arbuz sprawdza się świetnie, ponieważ zawiera sporą porcję potasu.
  • Zawiera sporo likopenu, zatem nie tylko pomidory są cennym źródłem tego związku. On pomaga chronić organizm przed m.in. udarem.
  • L-cytrulina zawarta w owocu pomaga dostarczyć mięśniom więcej tlenu. Dzięki temu osoby uprawiające sport obserwują lepszą regenerację mięśni po treningu. Dlatego szczególnie latem przed treningiem czy wycieczką na rowery warto zjeść arbuza. Można się wtedy lepiej nawodnić i dostarczyć organizmowi cennych składników.

Jak wybrać dobrego arbuza  ?

  • na spodniej stronie powinien mieć lekko żółty kolor, to oznacza, że leżał na ziemi dłużej i miał czas dojrzeć,
  • dojrzały arbuz będzie się wydawał cięższy niż wskazuje jego wielkość,
  • wybieraj foremne sztuki,
  • ogonek ma być suchy, a nie zielony,
  • skóra nie powinna być za twarda (jest mało dojrzały) ani za miękka (jest przejrzały),
  • możesz zrobić test słuchowy. Kiedy lekko go uderzysz arbuz ma odpowiedzieć „dudniącym” dźwiękiem, nie bierz tego który daje „tępy” odgłos.

Kiedy będziesz w sklepie porównaj różne okazy arbuzów według tych zasad, a następnym razem będziesz się cieszyć pysznym i soczystym owocem. 

Miłego świętowania!

Materiał przygotowany przez Martę Kielak, dietetyk kliniczną i psychodietetyk.

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!