Aktualności firm stowarzyszonych • Członkowie
Dane z amerykańskiej gospodarki
W ubiegłym tygodniu poznaliśmy istotne dane z amerykańskiej gospodarki. Zatrudnienie poza rolnictwem zwiększyło się w marcu o 236 tys. wobec wzrostu o 326 tys. w lutym (rewizja w górę z 311 tys.) i ukształtowało się lekko poniżej oczekiwań rynku (240 tyś.). Najsilniejszy wzrost zatrudnienia odnotowano w turystyce i rekreacji (+72,0 tys.), oświacie i służbie zdrowia (+65,0 tys.) oraz w sektorze rządowym (+47,0 tys.). Z kolei najsilniejszy spadek zatrudnienia miał miejsce w handlu detalicznym (-14,6 tys.) i budownictwie (-9,0 tys.). Stopa bezrobocia zmniejszyła się w marcu do 3,5% wobec 3,6% w lutym, kształtując się poniżej oczekiwań rynku (3,6%), co nastąpiło mimo wzrostu współczynnika aktywności zawodowej (62,6% w marcu wobec 62,5% w lutym). Jednocześnie dynamika wynagrodzenia godzinowego zmniejszyła się w marcu do 4,2% r/r wobec 4,6% w lutym (najniższy poziom od czerwca 2021 r.), kształtując się nieznaczenie poniżej oczekiwań rynku (4,3%), co wskazuje na słabnącą presję płacową w amerykańskiej gospodarce. Dane z amerykańskiego rynku pracy stanowią wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym Fed podniesie stopy procentowe jeszcze o 25pb w maju, a tym samym docelowy przedział dla wahań stopy funduszy Rezerwy Federalnej wyniesie [5,00%, 5,25%]. W ubiegłym tygodniu poznaliśmy również wyniki badań koniunktury. Na pogorszenie sytuacji w przetwórstwie wskazał indeks ISM, który zmniejszył się w marcu do 46,3 pkt. wobec 47,7 pkt. w lutym, kształtując się poniżej oczekiwań rynku (47,5 pkt.). Spadek indeksu wynikał z niższych wkładów składowej dla nowych zamówień, zatrudnienia, zapasów oraz czasu dostaw, podczas gdy przeciwny wpływ miał wyższy wkład składowej dla bieżącej produkcji. Warto zauważyć, że w marcu składowa dla cen dóbr pośrednich wykorzystywanych w produkcji spadła ponownie poniżej granicy 50 pkt., co wskazuje na słabnącą presję kosztową w amerykańskim przetwórstwie. Spadek odnotował również indeks ISM dla usług, który zmniejszył się w marcu do 51,2 pkt. wobec 55,1 pkt. w lutym, kształtując się poniżej oczekiwań rynku (54,5 pkt.). Jego obniżenie wynikało z niższych wkładów wszystkich 4 jego składowych: dla nowych zamówień, aktywności biznesowej w usługach, zatrudnienia oraz czasu dostaw. Podobnie jak w przypadku przetwórstwa, w marcu doszło do dalszego, silnego spadku indeksu dla cen dóbr pośrednich do najniższego poziomu od lipca 2020 r. Warto jednak zauważyć, że nadal znajduje się on wyraźnie powyżej granicy 50 pkt. Wskazuje to, że presja kosztowa w usługach pozostaje silniejsza niż w przetwórstwie, co wynika z silniejszego popytu w tym sektorze. Prognozujemy, że sprowadzone do wymiaru rocznego tempo wzrostu gospodarczego w USA spowolniło w I kw. 2023 r. do 2,1% wobec 2,7% w IV kw. 2022 r.
Credit Agricole Bank Polska S.A. ul. Legnicka 48 bud. C-D 54-202 Wrocław www.credit-agricole.pl
Niniejszy materiał został sporządzony na podstawie najlepszej wiedzy autorów, z wykorzystaniem informacji pochodzących ze sprawdzonych źródeł. Nie może on być wykorzystywany jako rekomendacja do zawierania transakcji. Stawki zawarte w materiale mają charakter informacyjny. Credit Agricole Bank Polska S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy i opinii.
Jakub BOROWSKI Główny Ekonomista Chief Economist ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 40 e-mail: jakub.borowski@credit-agricole.pl
Frederic LUSTIG Dyrektor Pionu Klientów Korporacyjnych Head of Corporate Clients Division ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.:+48 22 434 30 82 e-mail: flustig(@)credit-agricole.pl