Aktualności firm stowarzyszonych

Grupa AccorHotels promuje i nagradza swoich pracowników

<p style="text-align: justify;"><strong>Od wielu lat Dział HR AccorHotels organizuje na całym świecie konkurs dla swoich pracowników – Accor Professions Challenge. Konkurs odbywa się w czterech kategoriach: Kuchnia, Recepcja, Restauracja, Bar. W 2015 roku do grona zwycięzców w kategorii Kuchnia dołączył Łukasz Wieczorek, który swoją karierę zawodową od początku związał z hotelami Grupy w Polsce.</strong></p>

>

Kariera

Łukasz Wieczorek gotuje od 16 roku życia. Już w szkole gastronomicznej rozpocz?ł praktyki w Novotel Warszawa Centrum, a po jej ukończeniu zwi?zał się z hotelem na stałe.

Dzięki pracy w hotelu, w którym jest 800 pokoi, zdobyłem duże doświadczenie. Nauczyłem się pracować szybko i zespołowo. Praca w Novotel Warszawa Centrum nauczyła mnie dyscypliny i kontrolowania kosztów, co w kuchni, szczególnie na stanowisku szefa, jest w dzisiejszych czasach niezbędne – mówi młody kucharz.  

Szefowie zauważyli jego entuzjazm, potrzebę ci?głego doskonalenia się i pracowitość i zgłosili w 2015 roku do konkursu Accor Professions Challenge w kategorii Kuchnia, w przedziale wiekowym 18 -21 lat. Łukasz zwyciężył w tej rywalizacji i po powrocie do Warszawy otrzymał stanowisko Commis Chef w Sofitel Warsaw Victoria, w restauracji   Le Victoria Brasserie Moderne.  

Kulinaria, ochrona środowiska i marzenia

Łukasz Wieczorek cały czas się kształci i doskonali warsztat. Aktualnie studiuje usługi gastronomiczne i dietetykę. W tym roku spróbował swoich sił w prestiżowym „Konkursie Oliviera Roellingera dla ochrony zasobów morskich”, którego współorganizatorami s? słynna paryska szkoła gastronomiczna   Ferrandi, gdzie odbył się konkurs, i SeaWeb Europe, organizacja działaj?ca na rzecz ochrony zasobów mórz i oceanów. Dla Łukasza dbałość o środowisko naturalne jest bardzo ważna i dlatego szefostwo nie miało w?tpliwości, że powinien zaprezentować swoje umiejętności właśnie w tym konkursie. Znalazł się wśród 7 finalistów.  

Podstaw? jego konkursowego dania był halibut. Łukasz musiał zaprezentować dwie potrawy – w wersji „dla gwiazdy” oraz dla „rodziny i przyjaciół”. Jury doceniło jego technikę gotowania, organizację pracy, estetykę podania oraz, co było jednym z ważniejszych kryteriów tego współzawodnictwa – ilość pozostałych odpadów.  

Kuchnia to mój żywioł. Lubię eksperymenty, poszukiwania nowych smaków i struktur. Chciałbym zostać szefem kuchni, zarz?dzać zespołem i restauracj?. Muszę się  jeszcze  dużo  nauczyć. Moim marzeniem jest skończyć warsztaty we Francji, gdzie nauczyłbym się sztuki kuchni francuskiej, któr? cenię najwyżej.W tym kierunku chcę się rozwijać – mówi Łukasz.

***

O ACCORHOTELS

AccorHotels to grupa hotelowa, któr? jednoczy pasja i zamiłowanie do hotelarstwa oraz wspólne zobowi?zanie do serdecznego witania wszystkich Gości.

Każdego dnia ponad 190 000 kobiet i mężczyzn w 3 900 hotelach AccorHotels troszczy się o tysi?ce gości w  92 krajach.

AccorHotels jest wiod?cym operatorem hotelowym na świecie. Grupa oferuje swoim klientom, partnerom oraz pracownikom:

- doświadczenie operatora hoteli i franczyzodawcy (HotelServices), jak i właściciela hoteli i inwestora (HotelInvest);

- szerokie portfolio marek hotelowych o międzynarodowej renomie, gwarantuj?cych pełn? ofertę - od luksusowych hoteli (Sofitel, Pullman, MGallery by Sofitel, Grand Mercure, The Sebel), przez hotele średniej kategorii (Novotel, Mercure, Mama Shelter, Adagio), aż po hotele ekonomiczne (ibis, ibis Styles, ibis budget, adagio access i hotelF1);

- potężny rynkowy program lojalnościowy Le Club AccorHotels;

- zaangażowanie korporacyjne i społeczne realizowane przez prawie pół wieku w ramach programu zrównoważonego rozwoju PLANET 21.  

Akcje Accor SA s? notowane na giełdzie Euronext w Paryżu (kod ISIN: FR0000120404) oraz na rynku pozagiełdowym w Stanach Zjednoczonych (kod: ACRFY)  

Informacje o AccorHotels:  www.twitter.com/accorhotelsgroup |  www.accorhotels-group.com

Rezerwuj pokój w hotelu:  www.accorhotels.com

KONTAKT DLA MEDIÓW

Grupa Hotelowa Orbis
Agnieszka Kalinowska,
tel. (+48) 22 829 35 48;
e-mail: agnieszka.kalinowska@accor.com  

Public Dialog
Iwona Pietrzak,
tel. (+48) 535  600 775;   
e-mail: i.pietrzak(@)publicdialog.pl                                     

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!