Trzy gwiazdki Michelin na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej

<p style="text-align: justify;"><strong>Philippe Mille z Restauracji <em>Le Parc</em> w zamku <em>Les Crayères</em> w Szampanii, uhonorowanej dwiema gwiazdkami Michelin, Wojciech Modest Amaro Szef kuchni <em>atelier Amaro</em>, pierwszej restauracji w Polsce, która zdobyła gwiazdkę Michelin, oraz Maciej Majewski z warszawskiej restauracji <em>La Brasserie Moderne</em> przygotowali wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączyło w sobie polską i francuską tradycję kulinarną.</strong></p>

>

9 lutego, w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria, odbyła się doroczna Gala CCIFP, której motywem przewodnim był francuski szampan. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonał? okazj? do nawi?zania wartościowych kontaktów, ale także dostarczyła niezapomnianych wrażeń smakowych. Ponad 500 gości uczestniczyło w tym wydarzeniu, w tym m.in.: prezesi największych firm z kapitałem francuskim, reprezentanci świata kultury, polityki oraz mediów. W tym roku do przygotowania kolacji na Gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym Szefowie kuchni: Philippe Mille, Wojciech Modest Amaro oraz Maciej Majewski, którzy wspólnie mog? się pochwalić aż trzema gwiazdkami Michelin - najwyższym wyróżnieniem w świecie gastronomii. Serwowanym podczas Gali daniom towarzyszyły specjalnie wyselekcjonowane na tę okazję szampany, podkreślaj?ce walory smakowe przygotowanych potraw.

Philippe Mille od 2010 roku jest szefem kuchni restauracji Le Parc oraz Brasserie Le Jardin w posiadłości Domaine Les Crayères. Wielokrotnie zdobywał najważniejsze nagrody świata kulinarnego. Jego talent został doceniony również przez recenzentów Przewodnika Michelin, którzy wyróżnili go dwiema gwiazdkami. Kuchnia Mille’a zbudowana jest wokół trzech osi, jakimi s?: produkt, sposób jego przyrz?dzenia oraz przyprawienia. Na Gali CCIFP Szef Mille przygotował danie główne:   delikatne małże Św. Jakuba z nut? cytrusow? i esencj? z szampana oraz słupki z buraka żółtego i kandyzowanego selera, którym towarzyszyły płatki pieczarek brunatnych z chrupi?c? posypk? z kasztanów. Smak dania podkreślił Champagne Perrier-Jouët Blason Rosé.   

Wojciech Modest Amaro był odpowiedzialny za przygotowanie zimnej przystawki oraz deseru dla gości Gali CCIFP. Wojciech Modest Amaro to najbardziej uznany na świecie polski kucharz. W 2012 roku atelier Amarojako pierwsza restauracja w Polsce została wyróżniona przez przewodnik Michelin Wschodz?c?   Gwiazdk?, a w 2013 roku ta „promesa” została zmieniona na pełnowartościow?, historyczn?, pierwsz? dla Polski Gwiazdkę Michelin. Zimn? przystawk? przygotowan? przez Szefa Amaro był śledź na sałatce z awokado, ogórka  i kwiatów kopru włoskiego, przykryty pian? z szampana, ginu i koperku z karmelizowanymi igłami świerku.  Smak przystawki podkreślił szampan Champagne  Marquis de Bel Aires Brut. Natomiast deser, który zaserwował gościom to bakłażan gotowany w syropie z czarnego bzu z lodami chałwowymi i słonym makiem. Do tego dania idealnie pasuje szampan z dominuj?cym szczepem pinot noir - Champagne Drappier Carte d'Or Brut.

Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, któr? tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko - francuska w wydaniu modern, bazuj?ca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Na Gali CCIFP Szef Majewski przygotował ciepł? przystawkę - grasica cielęca z pietruszk? i fenkułowo-cytrynow? gremolat?, oraz wariację wokół sera Chaource, gdzie tradycja harmonijnie ł?czy się nowoczesności?.

Gala CCIFP jest jednym z najważniejszych, dorocznych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polsk? Izbę Gospodarcz?, która zrzesza ponad 450 polskich i francuskich firm. Warto pamiętać, że Francja jest jednym z największych inwestorów zagranicznych w naszym kraju, a skumulowana wartość francuskich inwestycji wynosi blisko 18 mld euro, co przekłada się na ćwierć miliona stworzonych miejsc pracy. Gala jest zatem doskonałym momentem do promocji Francji w Polsce i nawi?zywania relacji pomiędzy polskimi i francuskimi przedsiębiorcami.

Partnerami Gali organizowanej przez Francusko-Polsk? Izbę Gospodarcz? byli: Bank BGŻ BNP Paribas, DS Automobiles, France 24, Orange Polska, Parfums Christian Dior, Pierre Fabre Dermo-Cosmétique Polska i marka AVENE, Sanofi, Sofitel Warsaw Victoria oraz Wyborowa Pernod Ricard. Partnerami medialnymi Gali s?: Kuchnia +, Lepetitjournal.com, L’Officiel Polska, Magazyn USTA, My Company Polska oraz Warsaw Business Journal. Partnerami wspieraj?cymi s?: Eleganza Palace, Eventwide Warszawa, Gastro Magic Service oraz Wine Avenue. Partnerami strategicznymi CCIFP s?: Auchan Polska, Carrefour Polska, PSA Groupe – Citroen, DS. Automobiles, Peugeot, Orange Polska.

PARTNERZY

PARTNERZY MEDIALNI

PARTNERZY WSPIERAJĄCY

[nggallery id=139]

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin

Close

Zaloguj się do Strefy Członkowskiej!