Analizy i badania

Światowe ceny żywności nadal rosną

<p style="text-align: justify;">Indeks cen żywności FAO zwiększył się w lutym do 175,5 pkt. wobec 174,6 pkt. w styczniu (+0,5% m/m). Wzrost indeksu w ujęciu miesięcznym wynikał z wyższych cen 4 z 5 jego składowych: zbóż (+2,5% m/m), mięsa (+1,1% m/m), produktów mlecznych (+0,6% m/m) oraz cukru (+0,6% m/m). W przeciwnym kierunku oddziaływał spadek cen oleju roślinnego (-4,1% m/m). W ujęciu rocznym światowe ceny żywności zwiększyły się w lutym o 17,2% wobec wzrostu o 16,9% w styczniu.</p>

>

W danych na szczególn? uwagę zasługuje pierwszy od października ub. r. spadek cen oleju roślinnego. Zgodnie z komunikatem FAO częściowo wynikał on z lepszych perspektyw produkcji oleju palmowego w Południowo-Wschodniej Azji przy jednoczesnym spowolnieniu jego światowego import_u. W kierunku spadku cen oleju roślinnego oddziaływało również pojawienie się prognoz wskazuj?cych na większe zbiory soi w Brazylii i Argentynie, a także wyższa podaż oleju sojowego w Argentynie i USA będ?ca skutkiem osłabienia popytu na ten olej wśród producentów biopaliw. Mimo spadku cen oleju roślinnego w lutym uważamy, że perspektywy kształtowania się sytuacji popytowo-podażowej na rynku roślin oleistych będ? sprzyjać pozostawaniu jego cen w trendzie wzrostowym. Sytuację na światowym rynku roślin oleistych ze szczególnym uwzględnieniem rynku rzepaku przedstawimy w najbliższej AGROmapie.

***

Credit Agricole Bank Polska S.A. pl.  Orl?t Lwowskich 1, 53-605 Wrocław  www.credit-agricole.pl

Niniejszy materiał został sporz?dzony na podstawie najlepszej wiedzy autorów, z wykorzystaniem informacji pochodz?cych ze sprawdzonych źródeł. Nie może on być wykorzystywany jako rekomendacja do zawierania transakcji. Stawki zawarte w materiale maj? charakter informacyjny. Credit Agricole Bank Polska S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy i opinii.

Jakub BOROWSKI Główny Ekonomista Chief Economist ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 40 e-mail:  jakub.borowski(@)credit-agricole.pl

Jean-Baptiste GIRAUD Dyrektor Pionu Dużych Klientów Korporacyjnych Head of Large Corporate Client Division ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 02 e-mail:jeanbaptiste.giraud(@)credit-agricole.pl

David JULLIARD Dyrektor Pionu Klientów Korporacyjnych Head of Mid Corporate Client Division ul.Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.:+48 22 573 80 82 e-mail:  djulliard(@)credit-agricole.pl

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin