Analizy i badania

Nadchodzi mleczne tsunami

<p style="text-align: justify;">Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 898 pkt. wobec 916 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 18 września br. (spadek o 2,0%), co było wyraźnie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT ukształtował się tym samym na najniższym poziomie od października 2016 r. Warto zauważyć, że była to już 9 aukcja z rzędu, na której indeks GDT nie odnotował wzrostu.</p>

>

W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 5 z 9 jego składowych: masła (-5,9%), bezwodnego tłuszczu mlecznego (-4,4%), pełnego mleka w proszku (-1,2%), sera Cheddar (-1,2%) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (-0,3%). Przeciwny efekt miały wyższe ceny maślanki w proszku (+3,6%), kazeiny podpuszczkowej (+3,0%) oraz laktozy (+0,6%). Serwatka nie była przedmiotem aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 41 981 ton wobec 39 143 ton (+7,3%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 16 października.

W wynikach aukcji na szczególn? uwagę zasługuje kontynuacja spadku cen masła, które ukształtowały się na najniższym poziomie od października 2016 r. Spadkowi cen masła sprzyjaj? oczekiwania na silny wzrost produkcji mleka w Nowej Zelandii, która odpowiada za ok. 50% światowego eksportu masła. Zgodnie z danymi DCANZ (Dairy Companies Association of New Zealand) w pierwszych trzech miesi?cach sezonu 2018/2019 produkcja mleka w tym kraju zwiększyła się o 5,5% r/r, co jest najlepszym pocz?tkiem sezonu od 5 lat. Wzrostowi produkcji mleka w Nowej Zelandii sprzyjaj? korzystne warunki agrometeorologiczne. Wyniki aukcji GDT stanowi? wsparcie dla naszej oceny, zgodnie z któr? światowy rynek mleka w III kw. 2017 r. wszedł w spadkow? fazę cyklu i pozostanie w niej do IV kw. 2019 r. (por. AGROmapa 12.09.2018).

***

Credit Agricole Bank Polska S.A. pl.  Orl?t Lwowskich 1, 53-605 Wrocław  www.credit-agricole.pl

Niniejszy materiał został sporz?dzony na podstawie najlepszej wiedzy autorów, z wykorzystaniem informacji pochodz?cych ze sprawdzonych źródeł. Nie może on być wykorzystywany jako rekomendacja do zawierania transakcji. Stawki zawarte w materiale maj? charakter informacyjny. Credit Agricole Bank Polska S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych komentarzy i opinii.

Jakub BOROWSKI Główny Ekonomista Chief Economist ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 40 e-mail:  jakub.borowski(@)credit-agricole.pl

Jean-Baptiste GIRAUD Dyrektor Pionu Dużych Klientów Korporacyjnych Head of Large Corporate Client Division ul. Żwirki i Wigury 18a, 02-092 Warszawa tel.: +48 22 573 18 02 e-mail:jeanbaptiste.giraud(@)credit-agricole.pl

David JULLIARD Dyrektor Pionu Klientów Korporacyjnych Head of Mid Corporate Client Division ul.Żwirki i Wigury 18a, 02-092

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin