Aktualności firm stowarzyszonych

Magia Świąt Bożego Narodzenia w hotelach Sofitel, czyli Art de Noël

<p style="text-align: justify;" align="justify"><span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"><span style="color: #000000;"><strong>Tradycja bożonarodzeniowa należy w naszym kręgu kulturowym do jednej z najsilniejszych, niezmiennych od wieków. Wprawdzie w ostatnich latach coraz więcej spośród nas decyduje się spędzić te Święta poza domem rodzinnym, ale nie zmienia to faktu, że zawsze szukamy miejsc, w których poczujemy jego atmosferę. Odpowiedzią na tę potrzebę jest oferta hoteli Sofitel, nie tylko w Polsce i Europie, ale również w krajach o odmiennych kulturowo.</strong></span></span></p>

>

Piękne dekoracje w  miastach i wyj?tkowa atmosfera zachęcaj? do świ?tecznych podróży. Hotele Sofitel, dzięki swoim dogodnym lokalizacjom, wybornym menu, profesjonalnej obsłudze oraz wystrojowi wnętrz, stanowi? doskonałe miejsce do spędzenia okresu świ?teczno-noworocznego. W tym czasie zawsze znajdziemy tu dekoracje ze świ?tecznym motywem przewodnim, który towarzyszy również animacjom przygotowanym dla gości. Święta Bożego Narodzenia A.D. 2016 w hotelach Sofitel na całym świecie przenios? gości w świat tradycyjnych bajek, które towarzyszyły nam w okresie świ?t w dzieciństwie.

Do hoteli można przyjść na kolację wigilijn?, skorzystać z oferty w pierwszy i drugi dzień Świ?t albo spędzić tu wszystkie świ?teczne dni. Dla Polaków od zawsze najważniejsze jest, aby w tym czasie być z najbliższymi.

Także w Sylwestra i Nowy Rok na gości czeka mnóstwo niespodzianek – specjalne menu zadowoli największych smakoszy, a muzyczna oprawa sylwestrowej nocy zachęci do tańca.  

Pewnego razu….w Warszawie


W stolicy inauguracja okresu świ?tecznego będzie miała miejsce już 1 grudnia, kiedy to rozbłyśnie choinka w lobby hotelowym Sofitel Warsaw Victoria. Gości przywita poczęstunek koktajlowy i występy zaproszonych artystów. Natomiast kolacja wigilijna, która odbędzie się restauracji La Brasserie Moderne, będzie obfitować w wykwintne potrawy kuchni francuskiej, wśród których nie zabraknie bożonarodzeniowego ciasta – Bûche de Noël. Tradycja tego specjału wywodzi się z czasów średniowiecznych, kiedy to w Wigilię palono w ognisku kawałek drzewka świ?tecznego. W XIX wieku zwyczaj ten zast?piono zjedzeniem kawałka ciasta w kształcie drewnianego polana, które nazwano właśnie Bûche de Noël. W pierwszy dzień Świ?t hotel zaprasza na brunch. Od godziny 12.30 do 16.30 będzie można delektować się specjałami w restauracji Kitchen Gallery.

Sylwester i Nowy Rok to w Sofitel Warsaw Victoria czas zabawy w rytmach latynoskich, w towarzystwie mistrzów salsy i capoeiry. Na ten wieczór przygotowano dania inspirowane kuchni? Ameryki Południowej – będzie można spróbować chipsów z tapioki czy langustynek z ananasem.

Wszystkie potrawy w menu świ?tecznym i noworocznym skomponował szef kuchni Sofitel Warsaw Victoria – Maciej Majewski.

Kolacja wigilijna kosztuje 175,00 zł za osobę lub 295,00 zł wraz z winem. Brunch świ?teczny to również koszt 175,00 zł, ale dzieci w wieku 6-12 lat płac? połowę ceny, a najmłodsi, poniżej 6 roku życia ucztuj? za darmo.

31 grudnia za kolację sylwestrowa zapłacimy 350,00 zł od osoby, a za udział w balu i latynoamerykańsk? kolację – 590,00 zł za osobę. Koszt udziału dziecka rz?dzi się tymi samymi prawami, jak w przypadku kolacji wigilijnej i brunchu.  

Pewnego razu…we Wrocławiu

Każdy, kto zechce spędzić Święta w Sofitel Wrocław Stare Miasto, zostanie otoczony magiczn? atmosfer? bajkowych dekoracji i obrazów, które sprawi?, że choć na chwilę zapomni o kłopotach dnia codziennego i przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Tę podróż do czasów minionych utrwal? również potrawy - w menu świ?tecznym restauracji Pan Tadeusz znajd? się trzy propozycje zestawów z tradycyjnymi potrawami. Dla tradycjonalistów i admiratorów polskiej tradycji przygotowano pasztet z gęsi, barszcz z suszonymi śliwkami i grzybowymi pasztecikami, i oczywiście karpia, a na deser strudel z jabłkami i migdałami. Dla tych, którzy chcieliby odejść od polskiej tradycji i spróbować dań, które goszcz? na świ?tecznych stołach na przykład we Francji, szef kuchni proponuje między innymi zupę cebulow? i udko z gęsi z kasztanami, a na deser crème brûlée. Można również skorzystać z zestawu, w którym znalazł się comber jagnięcy, fois gras i tort czekoladowy z konfitur? z kumkwatów.

Na stacji do pakowania prezentów Concierge pomoże zapakować świ?teczny prezent lub zrobi to zgodnie z życzeniem gościa W pokojach na łóżkach będ? czekały historie na dobranoc, których lekturę umili słodka niespodzianka.

Natomiast dla tych, którzy chc? spędzić Sylwestra i Nowy Rok przy wykwintnie zastawionym stole i dźwiękach dobrej muzyki, hotel przygotował czterodaniow? kolację, której potrawy przenios? gości w różne części Europy. Na przystawkę podany zostanie wędzony gravlax, danie z surowego łososia rodem ze Szwecji, bliżej naszej tradycji będzie krem z buraków jako wariacja na temat tradycyjnego barszczu, akcent trufli znajdziemy w cielęcym antrykocie, filet ze szczupaka wyst?pi w towarzystwie sosu rakowego i kolendry. Na deser będzie bardzo francuski czekoladowy suflet z pian? z białej czekolady. Koszt tej wykwintnej kolacji na osobę wynosi 210,00 zł.  

Pewnego razu… nad Bałtykiem

Sofitel Grand Sopot to jeden z najpiękniej położonych hoteli w Europie. Nie dość, że stoi za nim 90. letnia historia, to oczarowuje każdego pięknymi widokami z okien: najdłuższe i najstarsze w Europie drewniane molo, morze i plaża, równie piękne latem i zim?. Prestiżu temu miejscu dodaje lokalizacja w znanym od XIX wieku kurorcie. Po bogatej świ?tecznej uczcie można udać się na spacer brzegiem morza w stronę Gdyni-Orłowa, w stronę Brzeźna albo odwiedzić słynn? Operę Leśn?.  

Sofitel Grand Sopot szykuje dla gości szczególne atrakcje. W lobby hotelowym przywitaj? nas dekoracje z dominuj?cym motywem ksi?żki, co w bezpośredni sposób kojarzy się z opowiadaniami zwi?zanymi ze świ?tecznym czasem, jak choćby „Opowieść Wigilijna” Karola Dickensa czy bajki Braci Grimm. W menu wigilijnym zagoszcz? potrawy świ?tecznej kuchni polskiej i francuskiej, jak na przykład marynowany matijas czy perliczka z warzywami, krem z borowików, a na danie główne do wyboru sandacz lub pierś z gęsi. Uwieńczeniem tej uczty będzie staropolski sernik lub mus makowy czy pomarańcza w miodzie. Za tak? kolację zapłacimy 169,00 zł od osoby.  

Kolejne dwa dni Świ?t w restauracji Art Deco obfitować będ? w równie wyśmienite propozycje kulinarne. Szef kuchni, Tomasz Koprowski proponuje potrawy, które przypadn? do gustu zarówno tradycjonalistom, jak i osobom poszukuj?cym nowych smaków, np. tradycyjna polska sałatka jarzynowa, szyjki rakowe, czerwony barszcz, krem z pieczonych kasztanów, a na deser Bûche de Noël. Cena tak skomponowanego lunchu wynosi 130,00 – 150,00 zł od osoby.

Natomiast w Noc Sylwestrow? goście Sofitel Grand Sopot zostan? przeniesieni do Wenecji. Uczta będzie godna dożów: czterodaniowe menu, które rozpocznie się pescaccio z ośmiornicy marynowanej w pomidorach i czerwonym winie, zupa to wenecka brodo di pesca z mulami i langustynkami, a na danie główne szef kuchni zaserwuje pierś z perliczki faszerowan? karczochami. Na zakończenie tego włoskiego kwartetu będzie można spróbować grand tiramisu z sycylijsk? pomarańcz? i płatkami złota. Podczas całego wieczoru do dyspozycji gości będ? bogate bufety, a Nowy Rok oczywiście zostanie przywitany szampanem. Kolacja tej nocy to koszt 350,00 zł od osoby, a za udział w weneckim balu z bogato zastawionymi stołami zapłacimy 870,00 zł.  

Czas Świ?t Bożego Narodzenia to dobry moment na odpoczynek od codziennych obowi?zków. Warto zrelaksować się w wyj?tkowej atmosferze luksusu w hotelach Sofitel. To doskonały wybór dla tych, którzy ceni? sobie elegancki styl
i wykwintne jedzenie.  

***

Sofitel - luksusowe hotele z francusk? dusz?

Sofitel to elegancka odpowiedź dla podróżnych poszukuj?cych nietuzinkowych wrażeń estetycznych i tego, co dobre w życiu. Każdy hotel pomysłowo ł?czy lokaln? kulturę i francusk? duszę. Hotele Sofitel utrzymuj? znany od lat wysoki poziom poł?czony z  doskonałości? – zgodnie z francusk? sztuk? życia. 120 hoteli w 40 krajach na pięciu kontynentach zaprasza wszystkich, którzy szukaj? nowoczesności i wyj?tkowości, odpowiadaj?cej ich nieszablonowej osobowości. Każdy hotel wyróżnia się swoj? „szyt? na miarę” obsług?, unikatowym wystrojem oraz kreatywn? kuchni?, niezależnie od tego, czy znajduje się w dużym mieście, takim jak Paryż, Londyn, Nowy Jork, Rio de Janeiro, Dubaj, Bangkok, Szanghaj, czy na uboczu w  malowniczym krajobrazie Maroka, Egiptu, Tajlandii, Polinezji Francuskiej.

Sofitel Legend- tu dziedzictwo spotyka się z nowoczesności?. Sieć obejmuje 5 ponadczasowych i kultowych hoteli, pełnych francuskiego luksusu, które daj? gościom pełn? satysfakcję z pobytu.

SO Sofitel, to marka hoteli w niekonwencjonalnym i tętni?cym życiem stylu, naładowanych lokaln? energi?. Hotele SO Sofitel w Bangkoku, Singapurze i na Mauritiusie to miejsca rozpoznawalne dzięki swojemu awangardowemu wystrojowi, nowoczesnej technologii i zaskakuj?cym wydarzeniom, które gwarantuj? niezapomniane przeżycia.  

sofitel.com|accorhotels.com  

***

Grupa Hotelowa Orbis to największa sieć hoteli w Polsce i w Europie Wschodniej oferuj?ca 19 000 pokoi w ponad 100 obiektach. Orbis jest wył?cznym licencjodawc? marek AccorHotels w 16 krajach, w  tym w Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czarnogórze, Czechach, Estonii, na Litwie, Łotwie, w  Macedonii, Mołdawii, Polsce, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słowenii i na Węgrzech. Hotele działaj? pod markami Sofitel, Pullman, MGallery by Sofitel, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles i ibis budget. Rozpoznawalne na świecie marki gwarantuj? jakość usług o  zróżnicowanym standardzie od luksusowych hoteli 5-gwiazdkowych po ekonomiczne 1-gwiazdkowe.  

O AccorHotels:

AccorHotels jest światowym liderem w branży travel&lifestyle, oferuj?cym wyj?tkowe przeżycia w ponad 4000 hoteli, ośrodków i rezydencji, a także 2500 domów na całym świecie. Czerpie podwójne doświadczenie - jako inwestor i wykonawca poprzez działy HotelInvest i HotelServices. Dzięki temu działa w 95 krajach. Na jego portfolio składaj? się uznane na świecie marki luksusowe, takie jak: Raffles, Fairmont, Sofitel Legend, SO Sofitel, Sofitel, onefinestay, MGallery by Sofitel, Pullman, and Swissôtel, jak również popularne hotele klasy średniej: Novotel, Mercure, Mama Shelter i Adagio. Ponadto, zawiera w sobie poż?dane hotele ekonomiczne: ibis, ibis Styles, ibis budget i marki regionalne: Grand Mercure, The Sebel and hotelF1.

Dzięki zróżnicowanej klasie hoteli I bogatej historii, sięgaj?cej blisko pięciu dekad, AccorHotels, wraz ze swym zespołem ponad 240  000 kobiet i mężczyzn wypełnia misję, by każdy czuł się w jego progach mile widziany. Goście maj? dostęp do jednego z najbardziej dochodowych programów lojalnościowych na świecie – Le Club AccorHotels. AccorHotels jest bardzo zaangażowany w życie lokalnych społeczności i działa na rzecz zrównoważonego rozwoju i solidarności poprzez PLANET 21, kompleksowy program, który skupia pracowników, gości oraz partnerów.

Akcje Accor SA s? notowane na giełdzie Euronext w Paryżu (kod ISIN: FR0000120404) oraz na rynku pozagiełdowym w Stanach Zjednoczonych (kod: ACRFY)  

Więcej informacji oraz możliwość rezerwacji pobytów dostępne s? na stronach: accorhotels-group.com lub accorhotels.com.  

Zostań fanem i śledź nas na Twitter i Facebo  

Kontakt

Grupa Hotelowa Orbis
Agnieszka Kalinowska – Brand PR, Events Manager GH Orbis
tel. (+48) 22 829 35 48
e-mail: agnieszka.kalinowska(@)accor.com  

Agencja PR: Public Dialog
Iwona Pietrzak
tel. (+48 22) 100 68 12
tel. kom. (+48) 535 600 775
e-mail: i.pietrzak@publicdialog.pl

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin